Pureći batak (s mlincima)

Pureći batak

Ovako možete peći pureći batak i s njim poslužiti prilog koji želite. Ja sam u ovom slučaju posluživala s mlincima, ali se može napraviti s krumpirima ili nekim drugim prilogom.

Sastojci za pureći batak s mlincima:
– pureći batak
– malo soli
– vegete
– malo ulja
– papra
– malo senfa

– mlinci

Priprema – pureći batak:

Pureći batak posoliti, dodati vegete, papra, ulja, može i malo senfa.

Sve dobro utrljati po komadu bataku i stavi u zdjelu u hladnjak. Poklopiti i ostaviti bar pola dana u hladnjak. Ovako mariniran pureći batak može skoro dva dana bit u hladnjaku prije pečenja.

Najbolje ga je peći u aluminijskoj foliji. Dobro ga zamotati prije pečenja, staviti u tepsiju s poklopcem, i poklopiti.

Zagrijati pećnicu na najjače i stavi u pećnicu. Neka se tako peče 15 minuta, onda smanjiti na 200°C i peći još sat i pol.

Izvaditi lagano malo odmotati, paziti na paru koja će izaći iz folije.  Ako nema dovoljno tekućine dodajte u foliju vode i cca 1 žlicu ulja preko bataka. Vratiti u pećnicu na još pola sata.

Priprema – mlinci:

Mlince izlomiti, preliti kipućom vodom i ostaviti 3-5 minuta. Iscijediti ostatak vode.

Ostatke masnoće i tekućine iz folije u kojoj ste pekli pureći batak prelijte preko njih.

Ukupno vrijeme pečenja ovisit će o veličini bataka, ali oko 2 sata do 2,5 sata bi ga trebalo peći.

Pureći batak s mlincima

Ovakav način pripreme je dobar izbor za one koji vole puricu s mlincima, ali nemaju vremena ili potrebe za pripremu cijele purice. Isto tako neki preferiraju pureći batak te je ovo varijanta za slično jelo, ali s drugačijim sastojcima.

Pureći batak s mlincima je jelo koje se relativno jednostavno priprema. Za njegovu pripremu potrebno je, istina, nešto duže vremena, budući da duže traje pečenje, no, ukupni angažman tijekom tog vremena nije veliki. Odličan je izbor za obiteljski ručak ili goste budući da pripremu bataka možete odraditi dan ranije, te potom dan kada spremate ručak samo staviti peći. Nakon što se batak stavi u pećnicu potrebno ga je samo povremeno provjeriti, ali to je dovoljno dva do tri puta. Pureći batak se može ispeći brže no ja preferiram pečenje polako u foliji budući da na taj način meso bude sočno. Ukoliko mate dovoljno vremena tada je optimalno ga prvo dobro ispeći u foliji kako bi se svi sastojci zadržali unutra, meso će se dobro ispeći, a neće biti suho. No pred kraj pečenja b trebalo otvoriti foliju kako bi se batak zapekao i dobio hrskavi površinski sloj.

Ukoliko radite s gotovim mlincima (bilo da imate svoje ili kupovne) i prilog će biti relativno jednostavno pripremiti budući da se mlinci preliju kipućom vodom i za 5 minuta ste gotovi s prilogom.

Kao prilog ovako pečenom purećem bataku može se poslužiti i neki drugi prilog, no ja često posegnem za mlincima, budući da je neka tradicija da uz puricu jedemo mlince, a kako ih ne jedeno često, tada je ovo odličan spoj od kojeg ne odustajemo.

Recept poslala: M.

Pureći batak (s mlincima)

Vezano:

Ostavite komentar

*