29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Pureći batak (s mlincima)

Pureći batak posoliti, dodati vegete, papra, ulja, može i malo senfa.

Pureći batak

Ovako možete peći pureći batak i s njim poslužiti prilog koji želite. Ja sam u ovom slučaju posluživala s mlincima, ali se može napraviti s krumpirima ili nekim drugim prilogom.

Po ovom receptu radim pečeni pureći batak u pećnici. To je osnovni recept, prilog može biti i neki drugi, ali najčešće su mlinci.

No, može se poslužiti i bilo koji drugi prilog, ili se mogu dodati krumpiri sat vremena prije kraja pečenja u pećnicu s purećim batakom.

Sastojci za pureći batak s mlincima:
– pureći batak
– malo soli
– vegete
– malo ulja
– papra
– malo senfa

– mlinci

Priprema – pečeni pureći batak u pećnici:

Pureći batak posoliti, dodati vegete, papra, ulja, može i malo senfa.

Sve dobro utrljati po komadu bataku i stavi u zdjelu u hladnjak. Poklopiti i ostaviti bar pola dana u hladnjak. Ovako mariniran pureći batak može skoro dva dana bit u hladnjaku prije pečenja.

Najbolje ga je peći u aluminijskoj foliji. Dobro ga zamotati prije pečenja, staviti u tepsiju s poklopcem, i poklopiti.

Zagrijati pećnicu na najjače i stavi u pećnicu. Neka se tako peče 15 minuta, onda smanjiti na 200°C i peći još sat i pol.

Izvaditi lagano malo odmotati, paziti na paru koja će izaći iz folije.  Ako nema dovoljno tekućine dodajte u foliju vode i cca 1 žlicu ulja preko bataka. Vratiti u pećnicu na još pola sata.

Ukupno vrijeme pečenja ovisit će o veličini bataka, ali oko 2 sata do 2,5 sata bi ga trebalo peći.

Priprema – mlinci:

Mlince izlomiti, preliti kipućom vodom i ostaviti 3-5 minuta. Iscijediti ostatak vode.

Ostatke masnoće i tekućine iz folije u kojoj ste pekli pureći batak prelijte preko njih. Ili dodati mlince u masnoću kraj bataka.

Ako imate više masnoće, ili radite više mlinaca, te ih ne možete ravnomjerno preliti masnoćom, masnoća se može odvojiti u posudicu i poslužiti tako, kako bi se mogla dodatno preliti preko mlinaca jer netko voli s više masnoće a netko s manje, pa ostavim tu opciju.

Pureći batak i zabatak u pećnici (s mlincima)

Pureći batak i zabatak radim po istom receptu kao i pureći batak (recept iznad). Jedina razlika je što u tom slučaju pečenje traje nešto duže.

Sastojci za pureći batak i zabtak:
– pureći batak i zabatak
– malo soli
– vegete
– malo ulja
– papra
– malo senfa

– mlinci

Priprema pureći batak i zabtak u pećnici

Sve sastojke dobro utrljati u pureći batak i zabatak, staviti u zdjelu i dobro zatvoriti te ostaviti u hladnjaku.

  • Peći u aluminijskoj foliji, ali može i u tepsiji s poklopcem.
  • Pećnicu uključiti na 250 stupnjeva (na najjače) te tako peći 30 – 45 minuta (ovisno o veličini purećeg zabtka i bataka).
  • Smanjiti pećnicu na 200 stupnjeva, te peći još sat i pol do 2 sata. (ovisno o veličini).
  • Izvaditi iz pećnice, provjeriti kako je pečeno. Ako je pureći zabtak veliki ja ga razrežem kako bi dobio hrskaviju koru s više strana.
  • Ako radite pureći batak ili zabtak s mlincima tada provjerite ima li dovoljno tekućine, za mlince, ako nema dodajte žlicu ulja preko bataka i žlicu dvije vode.
  • Vratiti u pećnicu otklopljeno još pola sata. Pratiti kako se peče te kada dobije lijepu boju isključiti.

Vrijeme pečenja je oko 2,5 do 3 sata.

Proces se može ubrzati tako da malo duže pečete na jačoj temperaturi. No, ako imate vremena bolje ga je peći polako.

Mlince raditi po receptu i iznad.

Pureći batak s mlincima

Ovakav način pripreme je dobar izbor za one koji vole puricu s mlincima, ali nemaju vremena ili potrebe za pripremu cijele purice. Isto tako neki preferiraju pureći batak te je ovo varijanta za slično jelo, ali s drugačijim sastojcima.

Pureći batak s mlincima je jelo koje se relativno jednostavno priprema. Za njegovu pripremu potrebno je, istina, nešto duže vremena, budući da duže traje pečenje, no, ukupni angažman tijekom tog vremena nije veliki. Odličan je izbor za obiteljski ručak ili goste budući da pripremu bataka možete odraditi dan ranije, te potom dan kada spremate ručak samo staviti peći. Nakon što se batak stavi u pećnicu potrebno ga je samo povremeno provjeriti, ali to je dovoljno dva do tri puta. Pureći batak se može ispeći brže no ja preferiram pečenje polako u foliji budući da na taj način meso bude sočno. Ukoliko mate dovoljno vremena tada je optimalno ga prvo dobro ispeći u foliji kako bi se svi sastojci zadržali unutra, meso će se dobro ispeći, a neće biti suho. No pred kraj pečenja b trebalo otvoriti foliju kako bi se batak zapekao i dobio hrskavi površinski sloj.

Ukoliko radite s gotovim mlincima (bilo da imate svoje ili kupovne) i prilog će biti relativno jednostavno pripremiti budući da se mlinci preliju kipućom vodom i za 5 minuta ste gotovi s prilogom.

Kao prilog ovako pečenom purećem bataku može se poslužiti i neki drugi prilog, no ja često posegnem za mlincima, budući da je neka tradicija da uz puricu jedemo mlince, a kako ih ne jedeno često, tada je ovo odličan spoj od kojeg ne odustajemo.

Recept poslala: M.

Pureći batak (s mlincima)

Vezano: