24. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Divka – recept za pripremu ukusne divke –

Crna Divka be šećera i mlijeka po receptu za Divku navedenom ispod

Divka – osnovni recept za pripremu –

Priprema Divke za dvije šalice

Sastojci:

2 dl vode
2 vrhom pune čajne žlice kavovine (Divke)

Po želji:

2 čajne žličice šećera
1 dl mlijeka

Priprema:

Divka se priprema slično kao kava. Stavite u lončić 2 pune čajne žlice Divke ili dvije jušne ravne žlice. Dodajte vodu i šećer ako pijete slatku Divku. Stavite na štednjak i kada se krene dizati skrenite s vatre.
Pustite da kratko odstoji kako bi se malo slegla.

Ulijte u šalice te u svaku šalicu dodajte malo mlijeka.

Divka - osnovni recept za pripremu -

Dok pravite Divku uvijek stojte pokraj štednjaka jer Divka ostavlja tvrdokorne mrlje, ako iskipi, koje je teško oprati, pa pažljivo nadgledajte kuhanje Divke.

Novija pakiranja Divke imaju znatno bolju aromu i okus od onih prije nekoliko godina. Čini se kako je nova divka puno sitnije mljevena, te se bolje otapa u vodi, te ima puno manje osjetnih mrvica.

Ovo je osnovni recept za pripremu Divke kada se pije kao zamjena za kavu, koji je tek nešto malo modificiran u odnosnu na originalni recept koji ćete pronaći na pakiranju iz jednsotavnog razloga što je ovako pripremljena divka ukusnija. Ako Divku pravite za djecu kao bijelu kavu tada ćete dodati malo više mlijeka i više šećera kao u receptu ispod.

Divka s mlijekom i šećerom. Jedna šalica okvirno sadrži oko 10 g mješavine ječma i cikorije, 5 g šećera i 30 ml mlijeka, što je oko 60 kalorija.

Recept poslala: N

Divka je alternativa za kavu napravljena od mješavine mješavine ječma i cikorije, kremastog i bogatog okusa. U Divki nema kofeina. Prirodna je, te ne sadrži kemikalije ili konzervanse. Za razliku od kave, koja ipak sadrži kofein u malim količinama Divka ne sadrži kofein što omogućava da je pijete uvečer, a svejedno se dobro naspavate i odmarate. Zbog toga nije neobično piti Divku umjesto kaka uvečer pred spavanje.

Ovaj napitak popularna je zamjena kavi jer se uz njega vežu mnogobrojne zdravstvene prednosti, najviše zbog obilja antioksidanata u njima.

Zanimljivo je da ako pijete nezaslađenu Divku, na taj način doprinosite zdravlju usne šupljine, jer oba sastojka sprječavaju nastanak karijesa.

I cikoriju i ječam znanstvenici povezuju sa zdravstvenim dobrobitima, a ako ne pretjerujete ne biste trebali imati nikakve štetne nuspojave ili negativne učinke. Dapače, šalicom ovog napitka doprinosite vlastitom zdravlju.

Sadrži li Divka kofein?

Kao što je već spomenuto za razliku od kave bez kofeina Divka uopće ne sadrži kofen, niti u tragovima.

Sadrži li Divka gluten?

Ječam u Divki sadrži gluten, pa Divku ne bi smjele koristiti osobe koje su alergične na gluten. Iako, gledano tehnički gluten u je u ječmu sadržan u količini od oko 5 do 8 posto, što je vrlo malo glutena u jednoj šalici pripremljene Divke, Zbog toga Divku mogu konzumirati osobe koje nemaju celijakiju i nisu alergične na gluten, nego su na bezglutenskoj prehrani iz nekih osobnih razloga.

Je li Divka dostojna zamjena kavi?

Budući da Divka izgledom i okusom jako podsjeća na kavu, a ne sadrži kofein, te je mnoge osobe jako dobro toleriraju, odlična je alternativa crnoj kavi, osobama koje pokušavaju izbjeći ili bar smanjiti dnevni unos kofeina. Pijući Divku umejsto kave, ne samo da činiti dobrobit za svoje zdravlje jer smanjujete kofein, nego i činiti izravne dobrobiti jer su i ječam i cikorija dobri za vaše zdravlje.

Kako piti Divku?

Divku možete piti zapravo u svim opcijama kako možete piti i kavu. Možete piti crnu Divku, Divku s mlijekom, Divku sa šlagom… A prednost je što divku možete piti i u društvu svoje djece koja inače ne piju kavu i ne smiju konzumirati kofein.

Prilikom pripreme Divke, ne morate se striktno držati recepta nego s vremenom možete pomalo eksperimentirati povećavajući ili smanjujući omjer vode i Divke.