Domaći džem od kupina – brzi recept

Domaći džem od kupina brzi recept

Sastojci:
– 3 kg kupina
– 1 džemfix
– 0,5 kg šećera

Priprema:

Kupine dobro oprati, te zatim ocijediti većoj cjediljki.
Staviti ih u veći lonac i pustiti da lagano prokuhaju. Kad je prokuhalo, kuhati na laganoj vatri ili temperaturi cca 20 minuta. Povremeno miješati.

Nakon 20 minuta skinuti sa štednjaka.

Ako želite džem koji je bez zrnaca i da je više kao marmelada od kupina sada propasirajte ukuhanu smjesu od kupina kroz pasirku. U ovom slučaju ćete imati otpada i manje džema, ali je bolji izbor za one koji ne vole zrnca nego konzistentnu smjesu.

Ako želite pravi džem od kupina sa svim dijelovima nemojte pasirati, nego preskočite taj korak i nastavite sa sljedećim korakom.

Staviti ponovo da prokuhaju. Nakon 10 minuta kuhanja dodati džemfiks i šećer. Kuhati još nešto manje od 10 minuta.

  • Znači, ako ne želite pasirati tada kuhati odmah 30 minuta, skinuti sa štednjaka, dodati šećer i džemfiks te kuhati još cca 10 min.

Sipati vruću smjesu kupina, šećera i džemfiksa u vruće teglice i ostaviti ih okrenute da se hladi.

Ukupno vrijeme kuhanja: 40 minuta

Domaći džem od kupina

Ovakav džem ako ste dobro sterilizirali tegle prije sipanja džema u njih može dugo trajati.

Okus se neće značajno promijeniti ovisno o tome da li ste se odlučili za marmeladu ili džem, ali struktura će biti drugačija. No, to prvenstveno ovisi o preferencijama i da li više volite džem ili marmeladu.

Količinu šećera možete promijeniti, odnosno malo povećati ili smanjiti, ovisno o tome da li volite manje slatko, no, nemojte ga potpuno izbaciti budući da i on utječe na krajnji rezultat.

Najbolje je birati domaće kupine, dovoljno zrele, ali da nisu već prošle. Također, o njihovoj slatkoći će ovisiti i koliko vam šećera treba, te ako se radi o slađim kupinama možete smanjiti malo količinu šećera.

Nemojte očekivati skroz gustu smjesu, budući da će se konzistencija džema mijenjati kako se on bude hladio.

Recept poslala: K.


Komentari

Odgovori

*