15. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Svinjski kotleti iz pećnice s povrćem

Svinjski kotleti iz pećnice su odličan, ukusan, raznovrstan, a istovremeno jednostavan recept. Ovo je recept za glavno jelo koje se priprema istovremeno s povrćem odnosno s prilozima. I upravo u tome je njegova velika prednost. Sočno meso i ukusan prilog pečeni skupa. Ogulite i narežite povrće. Sve pomiješajte u plehu u kojem ćete peći. Stavite i kotlete.  Dobro nauljite, nasolite i popaprite...

Svinjski kotleti iz pećnice s povrćem

Svinjski kotleti iz pećnice su odličan, ukusan, raznovrstan, a istovremeno jednostavan recept. Ovo je recept za glavno jelo koje se priprema istovremeno s povrćem odnosno s prilozima. I upravo u tome je njegova velika prednost. Sočno meso i ukusan prilog pečeni skupa. Svinjski kotleti se relativno brzo ispeku, stoga su dobar izbor za ovakvo jelo i s ovakvim povrćem.

Sastojci:

  • 4 kotleta
  • 4 velika krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 peršin
  • 2 luka
  • 4 kriške korabice
  • 2 kriške celera
  • ulje
  • papar
  • sol

Priprema:

Ogulite i narežite povrće. Sve pomiješajte u plehu u kojem ćete peći. Stavite i kotlete.  Dobro nauljite, nasolite i popaprite. Sve rukama dobro izmiješajte kako bi se začini i ulje pravilno raspodijelili na sve sastojke.

Stavite peći na 250 stupnjeva. Nakon 20 tak minuta prevrnite meso, te lagano prekrijte aluminijskom folijom kako krumpir ne bi počeo gorjeti na rubovima i ostao mekan. Pecite još 20 tak minuta.

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Potrebno vrijeme za pripremu obroka: oko 10-15 minuta prije pečenja + 40 minuta pečenja, dakle ukupno manje od sat vremena.

Jela iz pećnice su jednostavna, te ih ja volim pripremati kada imam puno drugih obveza sam. Odnosno u kući sam, ali nemam vremena cijelo vrijeme biti uz štednjak budući da kad se odradi priprema i jelo se stavi u pećnicu, možete ga još jednom pogledati i to je to. Jela iz pećnice su sočna, ukusna, i iako im treba nekad malo duže vremena, nema brige oko toga da nešto treba neprestano miješati.

Najviše vremena kod pripreme ovog jela zahtjeva priprema povrća. Budući da povrće treba oprati, očistiti, oguliti i nasjeckati. Nije to puno vremena, ali za taj dio planirajte vrijeme. No, kada to odradite, pomiješate sa začinima i s mesom, ručak je skoro gotov, odnosno vaš dio posla, dio pripreme u kojem se zahtjeva vaš aktivni angažman je gotov i vi se potom možete baviti drugim stvarima.

Ovakva kombinacija svinjskih kotleta i više vrsta povrća mi se dodatno sviđa jer nudi raznovrstan obrok, a ako imate više ukućana i s različitim ukusima, tada povrće možete prilagoditi njihovim ukusima, odnosno svatko može vaditi na tanjur ono što više voli.

Povrće koje stavljate uz kotlete možete prilagoditi sebi, nešto dodati ili izbaciti (ako nešto ne volite ili trenutno nemate). Povrće je ovdje zaista opcionalno, a jedino o čemu bi trebalo voditi računa je da su komadi povrća tako izrezani, odnosno te veličine kako bi se pekli istim tempom, odnosno za isto vreme bili gotovi.

Možete dodati i rajčicu, no, ona će pustiti svoj sok, te će jelo biti nešto mekše i rajčica će preuzeti okus.

Također je opcija i paprika, zelena ili crvena, koju treba oprati i očistiti i narezati na 4 dijela.

Ovisno o sezoni i dostupnom povrću možete prilagoditi recept, ali je recept najbolji kada ima više vrsta povrća kako bi se svi okusi povezali, a i kako bi na serviranom tanjuru bilo više vrsta povrća.

Povrće rasporedite sa svinjskim kotletima ravnomjerno po tepsiji kako bi se ravnomjernije ispeklo. Odnosno da nije sve natrpano više u jednom dijelu, a u drugom dijelu pleha da je praznije.

Za pripremu ovog jela, ali i sličnih jela iz pećnice može se koristiti pleh s poklopcem, ali ako nemate pri ruci, alu folija također može dobro poslužiti. Ona će spriječiti da se meso i povrće isuše te da se sve skupa ravnomjernije ispeče.

Osim povrća može se i meso zamijeniti, no svinjski kotleti budu brže gotovi nego neki drugi komadi mesa, te bi u slučaju drugog izbora mesa, vrijeme pečenja trebalo prilagoditi.

Ako volite da je povrće i meso više zapečeno tada par minuta prije kraja pečenja skinite foliju i ostavite tako da se još kratko peče kako bi se površina zarumenila.