GRAŠAK

Grašak

Recepti - GrašakGrašak je niskokaloričan dok je mlad. Samo se mali dio graška ostavlja da sjeme požuti pa se jede suh. Sadrži jako puno ugljikohidrata, a organizam ih polako apsorbira. Bogat je i vlaknima, željezom i kalijem.

Recepti - GrašakPrilikom kupovine obratite pozornost da su mahune lijepo zelene, glatke, mesnate i sočne. Kralj peteljki neka bude svježe rezan, a zrna puna i gusto nanizana. Mahunu svakako i otvorite kako biste provjerili da zrna nisu naborana i sasušena.

Recepti - GrašakBLANŠIRANJE – Kada čistite mladi grašak odmah ga stavljajte u hladnu vodu. Nakon što ga cijelog očistite, uspite ga u kipuću, slanu vodu na 4 minute. Nakon toga ga izvadite šupljikavom žlicom i odmah spustite u hladnu vodu s kockicama leda. Blanširani grašak dobro ocijedite i rasporedite u staklenke. Zalijte ga vodom u kojoj ste prethodno prokuhali na 1l vode 1 žlicu soli te 1 dag šećera. Pasterizirajte ga poput kompota.

Recepti - GrašakZamrznuti ga možete i sirovo, bez blanširanja. Ocijedite ga i rasprostrite na papirnati ubrus da se osuši. Tako rasut zamrznite, podijelite u plastične vrećice i zavarite. Upotrijebite ga neodmrznutog a rok trajanja mu je 6 mjeseci.

Pročitajte i:

Grašak – Recepti

Varivo od graška

Juha od graška

 

 


Komentari

Odgovori

*