Zimski paprikaš

Zimski paprikaš

Zimski paprikaš

Namirnice:

Recepti - Zimski paprikaš

70 dag svinjetine za gulaš

Recepti - Zimski paprikaš

3 glavice luka (veće)

Recepti - Zimski paprikaš

6 dag masti ili ulja

Recepti - Zimski paprikaš

crvena paprika, malo soli

Dodati nakon odmrzavanja:

Recepti - Zimski paprikaš

1 žlica vegete

Recepti - Zimski paprikaš

8 kiselih paprika

Priprema i zamrzavanje:

Na ugrijanu mast stavite sitno nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte meso izrezano na komadiće i papriku, posolite i poklopljeno pirjajte, uz povremeno dolijevanje vode, dok meso ne omekša, ali minimalno 2 sata. Vode treba dolijevati toliko da dobijete željenu gustoću. Nema točnog pravila. Zatim paprikaš rasporedite u posude (za koliko ste obroka pripremili) i ohladite. Stavite u vrećicu, zavežite i zamrznite.

Trajnost: 2 mjeseca

Odmrzavanje i dogotovljavanje:

Paprikaš ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Istresite ga u veći lonac, dodajte vegetu i pustite da zakipi. Dodajte kiselu papriku, očišćenu i izrezanu na veće komade. Kratko prokuhajte. Poslužite uz kuhane široke rezance ili neku drugu tjesteninu po želji.

Ovo je jelo pomalo neobičnog okusa na one koji su navikli na klasične domaće paprikaše, radi dodavanja kiselih paprika ili očekuju kako će jelo sličiti na sataraš. Međutim, izvrsnog je okusa, a to što je drugačije od očekivanog je njegova prednost jer unosi raznolikost u kuhinju.

Zimski paprikaš izvrsno je jelo za zaposlene žene, jer omogućava da se pripremi više obroka. te se po potrebi jelo brzo odmrzava i dogotovi. Praktički ga možete dogotoviti u vremenu koliko je potrebno da se skuha tjestenina uz koju se poslužuje, naravno uz preduvjet da se se na vrijeme sjetili izvaditi iz zamrzivača. Ukoliko ste zaboravili odmrznuti papriku trik kojim se možete poslužiti je da stavite plastičnu posudu u kojoj je zamrznuti zimski paprikaš pod vodu, kako bi se zamrznuti paprikaš odlijepio od posude. Zatim u lonac stavite manju količinu vode, dodajte zamrznuti paprikaš, poklopite lonac, te pustiti da se na laganoj vatri odledi. U ovom slučaju odmrzavanje će ići ekspresno jer voda brzo prodijereva u zamrznutu hranu i jako brzo je otapa. Ovim trikom s dodavanjem vode se ne možete poslužiti jedino ukoliko ste već napravili rjeđi gulaš, ili ćete u tom slučaju pri kraju podgrijavanja trebati pojačati vatru i otklopiti lonac, uz stalno miješanje, kako bi voda brže isparila.

Zimski paprikaš

Možda će vas iznenaditi da su popularni paprikaši zapravo zdravo jelo s nutricionističkog stajališta, a bogatstvo mineralima i vrijednim nutrijinima osiguravaju mljevena paprika kao začin, luk, te kisela paprika.

Mljevena paprika je začin koji se pravi od paprika, a koristi se kao začin već stoljećima. Naša tradicionalna kuhinja, posebno kontinentalna nezamisliva je bez zbog začina. Može se pronaći u različitim bojama i okusima uključujući žutu mljevenu papriku, crvenu mljevenu papriku i zelenu, a okusi variraju od slatkog, blagog do ljutog. Mljevena paprika ključni je sastojak mnogih jela, a paprikaše ne možemo ni zamisliti bez nje, te su paprikaši dobili naziv po mljevenoj paprici koja se dodaje mesu. Mljevena paprika može se koristiti u vrlo malim količinama u nekim jelima, dok za druga jela se dodaje obilno, kao što je slučaj za paprikaše. Ukoliko želite jači i intenzivniji okus paprikaša, odabrat ćete intenzivniju mljevenu papriku. Ukoliko iz nekog razloga trebate kuhati jela bez dodavanja soli, tu će također uskočiti mljevena paprika, jer će jelo dobiti bogatiji okus, te uz pomoć paprike kod jela bez soli izbjeći ćete bljutavost.

Mljevena paprika kupuje se u obliku pudera koji se dobiva finim mljevenjem sušenih običnih paprika. Ovisno koja paprika se melje i suši, o tome će ovisiti boja i okus mljevene paprike. Paprika kao začin jako je popularna u španjolskoj, mađarskoj i makedonskoj kuhinji, ali i u našim krajevima posebno područjima koja graniče s mađarskom. Odličan je izvor vitamina C i A, a mljevena paprika i obiluje željezom, te je poželjna namirnica, odnosno začin ukoliko prehranu trebate obogatiti namirnicama koje sadrže željezo.


Komentari

Odgovori

*