10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta

10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta

Brzi ručak bi bio ručak za koji vam treba od ulaska u kuhinju do stavljanja na stol petnaestak minuta, zbog toga smo izabrali recepte za brzi ručak, za čiju pripremu treba desetak minuta.

Ispod je 10 ideja kako pripremiti brzi, a zdravi obrok gotov u manje od 10 minuta.

1-  Pirjani kiseli kupus na slanini

Stavite masnoću u tavu zatim sitno rezanu slaninu (i po želji luk) da sasvim malo požuti, dodati kiseli rezani kupus koji smo oprali u mlakoj vodi, neka se malo pirja oko 7-10 minuta. Dodati začine po želji (vegetu, mažuran, ružmarin). Pripazite da ne dodajete previše soli i vegete jer je kiseli kupus već dovoljno slan.

Kiseli kupus je jedna od najzdravijih namirnica koje možete odabrati, uz  vitamin C, B12, brojne minerala, sadrži i korisne bakterije koje štite vaš probavni sustav.  Domaća slanina (ili sušena po tradicionalnoj recepturi) bogata je vitaminom A, D, B6, a vrijedan je izvor magnezija, željeza i kalcija.

Za ovaj brzi ručak vam treba ukupno za pripremu namirnica i pirjanje oko 10 minuta.

-2-  Omlet s lukom

Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani luk. Pustiti da se pirja 5  minuta na laganoj vatri. U međuvremenu umutiti jaja vilicom, posoliti. Pojačati vatru, istresti umućena jaja na ulje i luk. Prevrnuti špahtlom u jednom komadu, pa peći i s druge strane.

Iako neki ljudi smatraju kako jaja nisu zdrava namirnica, ona se ubrajaju u 10 nutritivno najbogatijih namirnica na svijetu. Uz vrijedne bjelančevine bogata su vitaminima A, D, B6, te mineralima kalcijem, kobalaminom, magnezijem i željezom. U kombinaciju s lukom su  jako zdrav obrok.

Ukoliko ne možete bez mesa, uz luk na početku pripreme dodajte i nasjeckanu slaninu.

Osim s lukom omlete možete pripremati gotovo sa svim povrćem, paprikama, gljivama, zatim sirom, mlijekom, šunkom…

Za ovaj brzi ručak vam ukupno treba manje od 10 minuta.

-3- Tjestenina s bešamel umakom

Kada kupujete odaberite tjesteninu koja ima najkraće vrijeme kuhanja.  Tortelini imaju kratko vrijeme kuhanja, a odlično idu uz bešamel umak. Stavite tjesteninu u vrelu slanu vodu da se kuha. U međuvremenu pripremite bešamel umak.  Bešamel umak pravite tako da na maslacu popržite malo brašna, dodate mlijeko i pjenjačom miješate dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dodajte sir ribanac (najbolje parmezan) i željene začine (papar, sol, muškatni orašćić…)

U ovaj recept također možete dodati sjeckanu šunku, slaninu i sl.

Mlijeko je bogat izvor vitamina A,  D, kalcija i magnezija.  A sir parmezan ima sve te nutrijente u puno većem omjeru. Uz malo muškatnog orašćića dodajete vrijedan sastojak za borbu protiv probavnih smetnji i upala.

Da bi ovaj ručak bio brzi i bio gotov unutar deset minuta birajte tjesteninu koja ima kraće vrijeme kuhanja od deset minuta, te je bitno paralelno kuhati tjesteninu dok na drugom kolu pripremate bešamel umak.

-4- Sendvič

U pecivo stavite suhomesnati proizvod i sir po želji. Zatim dodajte svježe narezanu rajčicu, list zelene salate, kisele krastavce i drugo povrće po želji.

Iako nećete na sendvič misliti kao na zdravi obrok, dodate li navedeno povrće on je možda najzdravije što ćete u tom danu pojesti. Rajčica sadrži vitamin C, K1, B9 i još mnoge vrijedne  nutritivne sastojke, baš kao i zelena salata, a u kombinaciji s kiselim krastavcima dobit ćete  i dozu probiotika i vrijednih sastojaka koji se bore protiv parazita u tijelu, jer je kiseli krastavac najveći suborac u borbi protiv crijevnih parazita. Dodate li u sendvič još i kuhana jaja i odaberete pecivo sa sjemenkama, vaš sendvič postaje zdravi obrok. Možete dodati svježe paprike, kiselu ciklu, radić… Izbor je neograničen.

Za ovaj brzi ručak potrebno vam je manje od deset minuta.

-5-  Salata s tunjevinom

Skuhajte tjesteninu, rashladite hladnom vodom, te dodajte vrhnje, majonezu, komadiće tunjevine, kuhani kukuruz iz konzerve, sveže sjeckane paprike (crvene, žute i zelene) radi ljepšeg i raznobojnog izgleda salate.

Tunjevina je zahvalna namirnica za brze recepte, postoji gotovo stotinu recepata za pripremu salate od tunjevine.  Neki uključuju tjesteninu, drugi povrće, treći kuhana jaja. Pronađite svoje omiljene i dobit ćete još mnoštvo ideja za brzi obrok. Ako vaša salata ne uključuje tjesteninu ili neke druge ugljikohidrate, možete staviti u tortilju i imate još jedan brzi, a zdravi i odličan obrok.

Čak i konzervirana u ulju tuna je zdrava namirnica. Sadrži vitamin A, C, kalcij, željezo i dobar je izvor proteina.

Da bi ovaj brzi ručak bio gotov unutar vremenskog okvira od 10 minuta, najvažnije je odabrati tjesteninu kojoj je vrijeme kuhanja manje od deset minuta, te paralelno dok se tjestenina kuha, sjeckati i miješati ostale namirnice.

-6- Palenta s umakom od vrhnja i jaja

Stavite kuhati palentu (kukuruznu krupicu) u slanoj vodi i s malo ulja.

U međuvremenu pripremite umak tako da umutite jaje, stavite 1.5 dl vode, 1.5 dl mlijeka, malo ulja i žlicu kukuruzne krupice. Posolite. Miješajte žicom  da se zgusne, a ne nastanu grudice.

Poslužite palentu s umakom od jaja i kiselim vrhnjem.

Palenta sadrži željezo, magnezij, cink. Ovo jelo je bez glutena, od jednostavnih ugljikohidrata, odlično za vašu dijetu i želudac.

Ukupno vrijeme potrebno za pripremu ovog brzog ručka je oko 10 minuta.

-7- Uštipci od cvjetače

Stavite kuhati narezane komadiće cvjetače u vrelu posoljenu vodu.

Neka kuha 5 minuta. U međuvremenu napravite tekuću smjesu od jajeta, brašna, malo soli. Smjesa treba biti gustoće jogurta.  Izvadite komade cvjetače, procijedite te ubacite u smjesu od jaja.  Za hrskaviji okus možete dodatno poput pohanja, uvaljati u krušne mrvice iako za okus nije nužno.

Stavite pržiti u vrelo ulje.  Ako pržite u tavi, a ne u fritezi, na pola okrenite komadiće cvjetače kako bi se ispržili sa svih strana.

Cvjetača je bogata kalcijem, magnezijem i vitaminom C, a sadrži još mnoštvo mikronutrijenata koji su dori za naše zdravlje.

Za ovaj brzi ručak potrebno je neznatno više od 10 minuta ako nemate fritezu u kojoj ćete pržiti pohanu cvjetaču nego ćete pržiti u tavi, jer na pola prženja cvjetaču je potrebno okrenuti.

Jela ispod možete poslužiti kao samostalni obrok uz bogatu salatu ili uz neko jelo bez mesa navedeno iznad.

-8- Kuhana riba

Stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu očišćenu ribu (lubin, škarpina…) kuhajte do 10 minuta.  Vodu možete iskoristiti za riblju juhu, za kasniji obrok, za koji ćete imati više vremena.

Izvadite i poslužite uz limun, češnjak, maslinovo ulje ili pesto umak.

-9- Prženi riblji fileti

Očišćenu i filetiranu ribu posolite,  pospite  ili uvaljajte u brašno, stavite u tavu (odličan odabir je crvena pastrva). Dodajte peršin, češnjak ili druge začine po želji. Na pola pečenja okrenite.

Poslužite uz povrtnu salatu.

Za ovaj brzi obrok ovisno o ribi potrebno je manje od 10 minuta. Dok se riba prži pripremite zdravu salatu kao prilog.

-10- Tanke šnicle od piletine

Pileće filete prerežite kako bi bili što tanji. Posolite, poparite, začinite još po želji,  te kratko popržite s obje strane.

*10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta

Tanke šnicle od piletine

Komentari

3 komentara na “10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta”

  1. […] 10 ideja za zdrav brzi ručak gotov u manje od 10 minuta […]

  2. […] Još ideja za brzi ručak potražite ispod  […]

  3. […] Još ideja za brzi ručak potražite ispod  […]

Odgovori

*