Domaće bosanske HURMAŠICE – bez oraha i hurmašice s orasima

Domaće bosanske hurmašice

Hurmašice su odličan kolač za sve koji vole slatko. Kombinacija te slatkoće odlično se slaže i s orasima u hurmašicama. Kod nas su hurmašice tradicionalni recept koji se često priprema i za blagdane. Ispod su dva recepta koja često koristim.

  • hurmašice recept sa orasima
  • hurmašice (bez oraha)

Hurmašice s orasima

Sastojci:

100 g izrezanih oraha
200 g brašna mekog
200 g brašna oštrog
1 margarin
2 dl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
2 žumanjka
1 žlica šećera u prahu

Za sirup:

pola litre vode
pola kg šećera
1 limun

Priprema:
Margarin omekšati na sobnu temperaturu, dodati šećer i žumanjke pa dobro izmiksat mikserom da smjesa bude glatka, u to dodati brašno obje vrste, a u brašno smo već izmiješali prašak za pecivo. Sve to zamijesiti vrhnjem da bude tijesto glatko.

Tijesto ostaviti jedan sat, kad je odstajalo uzimajte male komadiće tijesta veličine oraha, rastanjite ga i oblikujte na ribež da ostane ukras od ribeža, u sredinu staviti oraha i poslagati u lim za pečenje. Peći na 200 da porumene pa vruće preliti vrućom vodom i šećerom koju smo prokuhali.

Hurmašice bez oraha

Sastojci za hurmašice
250 g brašna mekog
250 g brašna oštrog
1 margarin ili dvije male šalice ulja
2 dl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
2 žumanjka
1 žlica šećera u prahu

Sastojci za sirup
pola litre vode
pola kilograma šećera

Priprema
Omekšali margarin ili ulje staviti u zdjelu dodati jaja odnosno žumanjke te dobro izmiksati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zamijesiti dok se ne dobije smjesa koja se može oblikovati rukama.

Tijesto ostaviti oko sat vremena u frižideru, te potom oblikujte male kuglice ukom, izdužuite je u oblik valjka. Pritisnite prstom jednu tranu na ribež kako bi se dobio uzorak karakterističan za hurmašice.

Slagati u nauljeni pleh.

Peći na 200 stupnjeva dok ne porumene.

U međuvremenu pripremiti preljev kako bi se malo ohladio dok se kolač peče.
U lonac staviti vodu i šećer, te narezan limun na kolutove ili šnite. Prokuati te kuhati oko 5 minuta i skinuti sa štednjaka.

Gotove vruće hurmašice preliti preljevom i ostaviti da upiju preljev.

Hurmašice – dodatno

  • Sastojci – često se mogu naći recepti za hurmašice s kokosom, s orasima ili bez ičega. S obzirom da je hurmašice bio uobičajen recept, normalno je da su postojale brojne varijante, domaćice su ga prilagođavale i dodavale sastojke koji su im se sviđali. Osim toga nije ni uvijek bilo dovoljno oraha, te su se morale raditi i bez oraha, ali nisu ni svi voljeli orahe. Stoga se i pojam starinskih hurmašica razlikuje. I dok se kod nas u kući pravilo šeće hurmašice na jedan način, već kod susjede se pravio drugačije.
  • Šećer – hurmašice su sladak kolač i to je jednostavno tako. No, on može biti jako sladak, ali može biti i srednje sladak. Na nekih pola litre vode ide pola litre šećera. No to se može i smanjiti ili povećati. Ovisno o tome koliko slatke kolače želite. Najbolje hurmašice morate sami pronaći, osnovni recept jedosta sladak što mnogima ne odgovara, te će njima najbolje biti hurmašice s manje šećera. Ako želite slađe kolače, možete povećati količinu šećera ili smanjiti. To će vam već nakon prvog pravljenja po ovom receptu biti jasno da li vam treba slađe ili manje sladak preljev. Hurmašice su odličan kolač, pa ako ne volite jako slatke kolače, nema potrebe da odustanete od hurmašica, samo napravite varijantu s manje šećera.
  • Voda – količina vode u preljevu se u mnogim receptima razlikuje. Neke hurmašice dobiju toliko vode da se skroz mekane, dok neke mogu biti tvrđe. Tako da će se prema preferencijama razlikovati količina vode u receptu. Uz to razlikuje se i vrijeme kuhanja preljeva. On može prokuhati i kuhati par minuta, ali ga možete kuhati i duže. Tada će dio vode ispariti te će manje biti u preljevu.

Moja preferencija su srednje tvrde hurmašice, ne volim kad postanu kašaste, te radije smanjim količinu vode, te da nisu preslatke. Stoga znam i smanjiti količinu šećera iz recepta. Znam da je to takav kolač, ali meni više odgovara ako smanjim količinu šećera. Kolač je i takav super ukusan, te ako ne pravite hurmašice jer su vam previše slatke, možete pokušati s manje šećera, a ako su vam previše mekane smanjite i količinu vode. Kolač će biti nešto izmijenjen, ali i dalje savršeno ukusan.

Recept poslala: K.


Komentari

Odgovori

*