26. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kiseli krastavci

Recept za kiseljenje 10 kg krastavaca. Može se po potrebi smanjiti u proporcionalnim...

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci – recept za 10 kg

Recept za kiseljenje 10 kg krastavaca. Može se po potrebi smanjiti u proporcionalnim omjerima, ali je osnovni recept za 10 kilograma krastavaca.

Sastojci:

recepti

10 kg krastavaca

recepti

10 l vode

recepti

2 l octa (alkoholni ocat)

recepti

30 dag soli

recepti

30 dag šećera

recepti

lovorov list

recepti

Papar u zrnu

recepti

Kopar

Priprema:

Krastavce očistiti, oprati i dobro ocijediti.

Tegle trebaju biti dobro oprane i suhe. U njih složiti krastavce.

Slagati krastavce u staklenke. Svaku teglu treba dobro napuniti krastavcima.

Dodati u svaku nekoliko zrna papra, kopra i lovorov list.

Stavite na štednjak vodu sa šećerom, soli i octom da prokuha. Kada voda sa dodacima prokuha, skinuti sa štednjaka te još vrućom vodom napunite tegle s krastavcima. Dakle prokuhanom, vrućom vodom (s octom, šećerom i soli) zalijte krastavce u teglama. NO, nemojte odmah to raditi, nego ipak malo pričekajte, ali da voda i dalje bude vruća.

Dolijevajte vodu u tegle pažljivo i polako kako ne bi došlo do pucanja tegli. Bitno je da se dodaje po malo vode, kako bi se postepeno tegle prilagodile temperaturi vode a i voda rashladila od tegli i krastavaca.

Nakon dolijevanja vode, tegle dobro zatvorite. Bitno je i da ste poklopce prethodno dobro oprali.

Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa.

Tegle posložite na pleh i stavite u pećnicu ili direktno slažite u pećnicu.

Tegle u zatvorenoj pećnici na 100 stupnjeva trebaju biti oko pola sata. Potom isključiti pećnicu, bez otvaranja pećnice. Tegle nemojte dirati nego ih i dalje ostavite u pećnici da se lagano zajedno s pećnicom hlade.

Tek kada se tegle potpuno ohlade izvadite ih iz pećnice te pospremite na tamno i hladno mjesto gdje ćete skladištiti zimnicu.

Recept za 10 kg kiselih krastavaca

Iako 10 kilograma zvuči puno, mnogi rade veće količine zimnice, tako da je recept prilagođen tome.

Bitno je da krastavce dobro operete te da ih očistite, odnosno odstranite sve što na njima ima viška. Osim toga u pripremi za kiseljenje krastavaca bitno je pripremiti tegle budući da je jako bitno da tegle budu čiste, dobro oprane isto kao i poklopci. Nemojte se pouzdati u to da ste nekada davno kada ste ispraznili teglu od prošle zimnice je dobro oprali nego sada prije pripreme zimnice ponovite postupak kako biste bili sigurni da u i tegle i poklopci skroz čisti.

Na ovaj način se mogu puniti tegle od kilograma, ali i one manje kao i velike tegle.

Kiseli krastavci posebno kada se rade na veće količine su jednostavna zimnica, a može dug trajati. Za razliku od nekih drugih zimnica ovaj recept odnosno kiseljenje krastavaca ne zahtijeva previše rezanja i sjeckanja, pripreme povrća, stoga je mnogima standardna zimnica. Čak i za one koji uobičajeno ne rade zimnicu jer nemaju vremena ovaj recept za kiseljenje 10 kilograma krastavaca je brz i jednostavan, tako da se i takvi mogu odlučiti za pripremu zimnice – domaćih kiselih krastavaca. Uz to mnogi vole jesti kisele krastavce.

Kod izbora krastavaca radije birajte one manje, a po mogućnosti od poznatih dobavljača. Da li ćete birati one skroz male krastavce (kod kupovnih kiselih krastavaca takvi se najčešće zovu delikates krastavci) ovisi o vašim preferencijama kao i o tome kakve krastavce možete u kojem trenutku nabaviti. Sami proces pripreme kiselih krastavaca se neće razlikovati ovisno o tome da li se radi o skroz malim delikates krastavcima, ili klasičnim malim krastavcima.

Nemojte ubrzavati proces hlađenja, poštujte vrijeme od pola sata koliko krastavci u teglama trebaju biti u pećnici, nemojte otvarati pećnicu da provjerite stanje, nego ostavite zatvorenu. Uzmite u obzir da će teglama trebati puno duže nego pećnici da se skroz ohlade, te bi najbolje bilo ih ostaviti preko noći na postupnom hlađenju i ujutro pospremiti u ostavu.

Kiseli krastavci mogu ovako kiseljeni dugo trajati tako da duže vrijeme možete uživati u domaćoj zimnici, i uvijek imati pri ruci domaću salatu.

Recept poslala: K.

Kiseli krastavci