Pire od zelja

Pire od zelja


Sastojci:

Glavica zelja
100 g masti
80 g brašna
sol, papr

Priprema:

Veću glavicu zelja (ili količinu po želji) očistit od vanjskih listova, narezati na komade i skuhati u slanoj vodi, skuhanu ocijediti i propasirati (blendati).

Na štednjak staviti posudu s približno 100 grama masti pa na zagrijanu mast dodati 80 grama brašna, zapršku dobro ispržiti, te joj primiješati propasirano zelje.

Potom dalje kuhati nekoliko minuta. Pire posoliti, popapriti i poslužiti s paprikašom od mlade piletine.

Pire od zelja

Koje zelje koristiti

U našim krajevima naziv zelje se koristi za različite vrste povrća, a najčešće u nekoliko konteksta. Ovisno o tome koje zelje koristite ovisit će boja i okus pirea od zelja.

Zelje kao lokalni naziv za kupus

U nekim krajevima hrvatske obični zeleni kupus se naziva zelje. Tako se mogu pronaći recepti za kiselo zelje prisiljeno zelje i sva ona jela koja se pripremaju od kupusa. Međutim, ovo korištenja naziva zelje u kontekstu kupusa zna mnoge zbuniti, jer pod zeljem smatraju potpuno nešto drugo. Recept iznad za pire od zelja moguće je napraviti i od kupusa.

Domaće zelje (Rumex patientia)

Domaće zelje je vrsta zelenog povrća. Domaće zelje je višegodišnja vrsta, slična špinatu i blitvi, koja se često konzumira u proljeće, a posebno je popularno u Bosni, južnim krajevima Hrvatske, Makedoniji i Srbiji. Od domaćeg zelja možete također pripremiti pire po receptu iznad. Nećete odabrati glavicu, nego adekvatnu količinu domaćeg zelja.

Divlje zelje

Najčešće u Dalmaciji se naziv zelje koristi za divlje zelje, lisnato samoniklo bilje koje je jestivo. Proljeće je doba godine kada se bere domaće zelje, ali i divlje zelje. Divlje zelje sadrži mnoštvo različitih jestivih biljaka, koje su poznate po svome pozitivnom i blagotvornom djelovanju na zdravlje. Među poznatijim vrstama biljaka koje se ubrajaju u divlje zelje su samonikla kopriva, divlja šparoga, divlji luk, divlja salata, raštika, radič, cikorija i komorač.

Zelje naziv za raštiku

Iako se raštika ubraja u divlje zelje, ovo je povrće koje se izdvojilo te s ponekad naziv zelje koristi samo za ovu biljku. Raštika je popularno povrće koje raste samostalno, ali se sadi i u vrtovima, a vole je posebno oni koji traže zdrave biljke o kojima ne treba puno brinuti. Izrazito je skromnih zahtjeva za sadnju i uzgoj, a podnosi i visoke ljetne i hladne zimske temperature. Pire od raštike također možete također pripremiti po receptu iznad za pir od zelja.


Komentari

Odgovori

*