Domaći uštipci s kvascem

Domaći uštipci s kvascem

Domaći uštipci s kvascem, negdje se nazivaju i žličnjaci, ali ih treba razlikovati od žličnjaka koji idu za juhu, su brzi uštipci koji su dobar izbor kada nemate kruha i trebate neko relativno brzo rješenje, ali i kao zamjena za kruh. Tijesto se treba dizati oko pola sata, uštipci se peku u ulju i brzo su gotovi.

Za brzu varijantu uštipaka pogledajte recept: Hercegovački uštipci – od ideje do posluživanja u 5 minuta – Recepti

Domaći uštipci s kvascem

Sastojci:
– 0,5 kg brašna
– 4 dcl tople vode
-1 mala žličica kvasca
– prstohvat soli (pola male žličice soli)
– mala žličica šećera

– ulje za prženje

Priprema:
Staviti brašno u zdjelu, pomiješati sol i šećer s brašnom. Koristite zdjelu koja je veća od količine sastojaka, kako bi tijesto imalo prostora za dizanje.

U sredini napraviti rupu u brašnu i u nju uliti pola tople vode, potom dodati u vodu kvasac. Ostaviti nekoliko minuta da se kvasac razradi. Sve to pomalo izmiješati. Dodati ostatak vode i zamijesiti.

Takvo tijesto ostaviti pola sata do sat da se tijesto diže. Tijesto se treba dizati ako je na toplom oko pola sata. Kada imate vremena može i sat vremena. Nekoliko puta tijesto dobro žlicom promiješati. U pola sata bar jednom promiješati tijesto te ga ostaviti da se ponovno diže.

U lonac staviti ulje i zagrijati. U vrelo ulje stavljati žlicu po žlicu tijesta i tako peći. Kada se zapeku s jedne strane, uštipke okrenuti u ulju.
Kada porumene uštipci su gotovi.

Domaći slani uštipci sa kvascem
Tijesto za uštipke kada su dodani svi sastojci i dobro sve skupa izmiješano. Tijesto treba biti srednje tvrdoće.
Domaći slani uštipci sa kvascem
Tijesto za uštipke kada je malo stajalo i već se počelo dizati. Zbog toga je bitno da tijesto zamijesite u dubljoj zdjeli kako biste ostavili prostora za dizanje tijesta.
Domaći slani uštipci sa kvascem
Nakon što ste tijesto koje se dizalo jednom ponovno izmiješali, ostavite ga da se ponovno diže.
Domaći slani uštipci sa kvascem
Tijesto za uštipke grabiti žlicom, te na taj način oblikovati uštipke i stavljati ih u zagrijano odnosno vrelo ulje. Oni će plivati na površini, neće potpuno potonuti, stoga ih je bitno okrenuti kako bi se ispekli s obje strane.
Domaći slani uštipci sa kvascem
Kada se uštipci ispeku s jedne strane treba ih pažljivo okrenuti kako bi se ravnomjerno ispekli i s druge strane. Uštipci trebaju dobiti zlatnu, svijetlo smeđu boju. Kada takvu boju dobiju s obje strane uštipci su gotovi. Izvadite ih van iz ulja i pustite da se ohlade.

Ja ih često pečem u malom loncu, tako da se koristi manje ulja budući da je ono nakon toga neupotrebljivo, te nema potrebe da se puni veliki lonac uljem. Kada ih pečete u manjem loncu proces traje malo duže, ali relativno brzo budući da su uštipci brzo gotovi.

Kada je jedna tura uštipaka pečena, vadi ih van te stavljam nove uštipke u ulje na pečenje. Tako ponavljam dok ne potrošim tijesto za uštipke, odnosno dok ih ne napravim koliko sam planirala.

Domaći slani uštipci sa kvascem

Recept za brze uštipke, te ih često pravimo za doručak kada nema kruha ili želimo nešto toplo. Ovaj recept je pogodan jer se može raditi vrlo brzo nakon što smo zamijesili tijesto, a ostatak tijesta koristim za pravljenje kruha, odnosno zamijesim veću količinu sastojaka, odvojim žlicom smjese za kolačiće koliko mi treba, a ostatak ostavim da se diže tijesto, i kasnije ispečem kao kruh. Ovisno o tome koliki kruh trebate možete količinu sastojaka poduplati ili čak staviti i više od toga.

Ovo je klasičan bosanski brzi recept za uštipke. Kod nekih su se ovi uštipci zvali i kolačići. Ustvari kod mnogih su se paralelno koristili nazivi i uštipci i kolačići.

Ovakvi domaći uštipci su prazni, te se ukusni kada se jedu kao pecivo, odnosno bez ikakvih dodatak, dok ih mi često mažemo, odnosno svatko unutra stavlja namaz prema preferencijama. To je dodatni bonus kod ovakvih slanih uštipaka što ih poslije svatko može prilagoditi sebi, te u svaki staviti namaz po želji.

Domaći slani uštipci sa kvascem
Gotovi posluženi uštipci
Domaći slani uštipci sa kvascem

Recept poslala: K.

Vezano:


Komentari

2 komentara na “Domaći uštipci s kvascem”

  1. Nakon prevrtanja, pričekamo da gornja strana omekša…tako je bar radila moja pokojna mater i to je to

Odgovori

*