Brokula

receptiBrokula daje jestivi cvat prije nego se pupoljci otvore.

receptiNajbogatija je vitaminom C, no vrlo rijetko se jede sirova. Uz vitamin C bogata je i vitaminom A, B 2, kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom i natrijem.

receptiSezona joj je u rano proljeฤ‡e i jesen, no, ponegdje je ima ฤak i zimi. Bere se dok su liลกฤ‡e i cvatovi mladi, zelene boje.

receptiPrilikom kupovine pazite da su cvatovi ฤvrsti, stapka svjeลพe odrezana, te da nigdje nema mrlja.

receptiฤŒuvajte je najduลพe 3-4 dana u hladnjaku ili odmah zamrznite.

receptiKad dijelite cvatove brokule, pazite da budu jednake veliฤine, kako bi se svi skuhali u isto vrijeme. Stapke su tvrde i one se kuhaju duลพe nego cvat. Moลพete ih i posebno narezati na ploลกke.

receptiKako bi brokula zadrลพala u sebi ลกto viลกe vitamina kuhajte je na pari ili u mikrovalnoj peฤ‡nici.

Brokule

Iako se tek od nedavno upozorava na zdravstvenu vrijednost brokule, veฤ‡ o njima mnogo znamo, a moลพemo ih kupiti i u ljekarnama u obliku kapsula, te ih uzimati kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Ipak, preporuฤujemo, ukoliko je moguฤ‡e da koristite svjeลพe.

Sezona brokula je u rano proljeฤ‡e ili kasnu jesen, ลกto znaฤi da je upravo sada njihovo prirodno razdoblje branja. Ipak, kada je kupujete pripazite da su cvjetovi ฤvrsti, zeleni, stapka svjeลพa, te da po sebi nemaju nikakvih mrlja ni znakova kvarenja. Tako ฤ‡ete prepoznati svjeลพije brokule.

Njen sastav je nutricionistiฤki kvalitetan, a svojstva su zaista velika. Izdvojimo npr. vitamin C kojeg ima ฤak viลกe od naranฤe.

Brokule ลกtite od mnogobrojnih bolesti i zdravstvenih problema. Najฤeลกฤ‡e ih spominju u kontekstu raka. Smatra se da brokuli sprjeฤavaju razvoj razliฤitih vrsta zloฤ‡udnih tumora.

Njihovi antikancerogeni sastojci potiฤu organizam na proizvodnju zaลกtitnih enzima, te sprjeฤavaju da kancerogene tvari oลกtete zdrave stanice.

Zbog velike koliฤine veฤ‡ spomenutog vitamina C, te betakarotena i ostalih antioksidanata neutralizira slobodne radikale, ลกtiti od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje oฤiju.

Olakลกava probavu, u crijevima djeluje poput spuลพve, te sprjeฤava zatvor.

Smanjuje kolesterol u krvi i pomaลพe otklanjanju ลกtetnih sastojaka koji uzrokuju nastanak bolesti koลพe i kose.

Brokule je najbolje kuhati isti dan kada su kupljene, te je ฤuvajte najdulje 3 โ€“ 4 dana u hladioniku prije kuhanja. Ako kupujete onu iz hladnjaka skuhajte je neodmrznutu.

Kako biste oฤuvali ลกto viลกe sastojaka najbolje je da je kuhate na pari ili u mikrovalnoj peฤ‡nici. Podijelite je na cvjetove jednake veliฤine, a kako je stapke potrebno kuhati neลกto duลพe njih nareลพite na sitnije listiฤ‡e, pa ฤ‡e im vrijeme kuhanja biti jednako.

Brzi ukusni recepti s brokulama:

1. Zapeฤene brokule:
Brokule podijelite na cvjetove i skuhajte u slanoj vodi. Stavite ih u vrelu vodu i kuhajte maksimalno 5 min. Procijedite i ostavite ih sa straneโ€ฆ.
U dubljoj tavi isprลพite pileฤ‡e filete koje ste prethodno posolili i zaฤinili, kao kod obiฤnog prลพenja. Izvadite ih, a u ulje od prลพenja ulijte malo (oko 100ml) mlijeka i ลพlicu braลกna. Paลพljivo mijeลกajte da ne zagori.
Kada se smjesa malo karamelizira (zgusne) dodajte brokule i posluลพite. Promijeลกajte i jelo je gotovo.

2. Ljevaฤa s brokulama i vinom:
25 dag braลกna umijesite s jednim praลกkom za pecivo i dodajte 2 dl suhog vina, te vode po potrebi. Neka smjesa bude malo tvrฤ‘a od one za palaฤinke. Ostavite sa strane.
Nareลพite jednu brokulu na komadiฤ‡e, dodajte 10 dag mrkve nasjeckane na kockice i 10 dag nasjeckane slanine. Pripremite joลก 3 jaja koja trebate umutiti kao za kajganu, 5 dag otopljenog maslaca, 12 dag otopljenog ementalera.
Sve te sastojke dodajte u tijesto. Promijeลกajte i istresite u namaลกten lim, i pecite oko 30-tak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite joลก oko 15 minuta.

Proฤitajte i:

Brokula recepti

Piletina s krumpirom i brokulom


Komentari

Odgovori

*