20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Umak od špinata

Špinat se može pripremati na različite načine, a njegova je velika prednost što je brzo gotov. Umak od špinata je odličan način da se uz bilo koje meso doda još jedno povrće, ali i svježina na tanjur. Umak od špinata će biti zelene boje, te će dati i šarenilo na tanjuru. Špinat prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. Ocijedite špinat i što sitnije narežite...
Umak od špinata

Umak od špinata

Špinat se može pripremati na različite načine, a njegova je velika prednost što je brzo gotov. Umak od špinata je odličan način da se uz bilo koje meso doda još jedno povrće, ali i svježina na tanjur. Umak od špinata će biti zelene boje, te će dati i šarenilo na tanjuru.

Sastojci:

Recepti Umak od špinata

1 kg špinata

Recepti Umak od špinata

80 g maslaca

Recepti Umak od špinata

80 g brašna

Recepti Umak od špinata

20 g češnjaka

Recepti Umak od špinata

100 g sira

Recepti Umak od špinata

sol

Priprema:

Recepti Umak od špinata

Špinat prokuhajte u kipućoj slanoj vodi.

Recepti Umak od špinata

Ocijedite ga i što sitnije narežite.

Recepti Umak od špinata

Zagrijte ulje, dodajte brašno i napravite zapršku, te u nju dodajte špinat. Promiješajte, pa dodajte malo vode u kojoj je kuhan špinat.

Recepti Umak od špinata

Stalno miješajte kako bi se umak lijepo spojio i ujednačio, ali i kako se ne bi zalijepio za dno.

Recepti Umak od špinata

Kad se umak prokuha, dodajte češnjak.

Recepti Umak od špinata

Umak stavite u odgovarajuću posudu pa ga posipajte usitnjenim sirom.

Također sir možete dodati ranije kako bi se rastopio i bolje povezao sa špinatom. Ovisno o tome koji sir preferirate mogu se koristiti različite vrste sira.

Ovaj umak se može raditi i sa smrznutim špinatom što pojednostavljuje njegovu pripremu. S jedne strane nema čišćenja i sjeckanja špinata, dok s druge strane možemo imati zalihu smrznutog špinata u zamrzivaču, te ga po potrebi vaditi i koristiti. Smrznuti špinat je inače dosta sitan, te je baš iz tog razloga praktičan za pripremu umaka.

Iako nisam veliki ljubitelj smrznutog špinata, svježe kupljeni špinat ima ipak drugačiji okus, ponekad je varijanta sa smrznutim špinatom jednostavnija, posebno kada nije sezona špinata.

Umak od špinata s bešamel umakom

Ovaj umak se može na jednostavan način način napraviti i sa bešamel umakom. Više: Bešamel umak – osnovni recept – Recepti

Sastojci:

  • špinat
  • maslac
  • brašno
  • mlijeko
  • muškatni oraščić
  • malo soli
  • papar, bijeli luk (može u prahu)

Priprema:

Oprati špinat, te staviti u lonac i kratko ga prokuhati u kipućoj slanoj vodi. Izvaditi špinat iz vode, te ga nasjeckati na željenu veličinu. Što ga sitnije narežete to će umak biti jednoličniji. No, s obzirom da je umak od povrća, ako želite da se primijete komadi povrća, možete špinat ostaviti u većim komadima.

Na tavi zagrijati maslac, te dodati žlicu brašna (najbolje oštrog, ali može poslužiti i glatko) te neprestano miješati dok brašno ne dobije zlatno žuru boju. Posoliti. Zatim na brašno i maslac dodati mlijeko i uz lagano miješanje zagrijavati da prokuha, smanjiti temperaturu, još kratko miješati te dodati usitnjeni špinat, te dodati papar i bijeli luk (protisnuti režanj češnjaka ili bijeli luk u prahu)

Nastaviti miješati da se sve poveže.

Kako se umak hladi on će se stisnuti, te će biti gušći nego što izgleda kada ga još pripremate.

Kada u bijeli umak dodajete špinat, može se dodati i malo vode u kojoj se kuhao špinat. Najbolje bi bilo ostaviti malo vode kako bi je se moglo dodati u umak naknadno ukoliko bude gust.

Pred kraj pripreme se može dodati malo sira, parmezana ili po želji, no umak će se i bez sira dobro povezati i imati finu konzistenciju.

Umak od špinata se može poslužiti uz razna mesa, a posebno dobro ide uz piletinu ili puretinu.

Ovaj umak je zanimljiv i zbog svoje boje, budući da ima po špinatu specifičnu zelenu boju. Većina umaka je crvena, tamna ili bijela, te je ovakav umak osvježenje na tanjuru. Osim toga umak je od špinata, te je način da se u obrok doda još jedno povrće.

I za ovu varijantu umaka može poslužiti i smrznuti špinat. A ako vam se žuri tada smrznuti usitnjeni špinat.

Kada se umak priprema od svježeg špinata, ipak postoji razlika, a budući da uglavnom nije nasjeckan tako sitno kao smrznuti špinat često je razlika vidljiva i već na prvi pogled.

Vezano: