19. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Koliko dugo se kuha LEĆA i kako je sve možete pripremati

Da biste dobili odgovor na pitanje koliko dugo se kuha leća, prvo trebate znati kako postoji nekoliko vrsta leća, a osnovne vrste su crvena, smeđa, zelena i crna leća. Svaka leća ima slična nutricionistička svojstva, ali su istovremeno i različite kako po pitanju pripreme, tako i dužinom kuhanja.

Koliko dugo se kuha leća i kako je sve možete pripremati

Da biste dobili odgovor na pitanje koliko dugo se kuha leća, prvo trebate znati kako postoji nekoliko vrsta leća, a osnovne vrste su crvena, smeđa, zelena i crna leća. Svaka leća ima slična nutricionistička svojstva, ali su istovremeno i različite kako po pitanju pripreme, tako i dužinom kuhanja.

Leća je vrlo moćan sastojak koji trebate imati u svojoj smočnici, pa pri sljedećoj kupovini ne zaboravite dodati leću u košaricu. Leća je nevjerojatna namirnica, koju možete pripremati na najrazličitije načine. I dok je možete dodati u bilo koje jelo, možete je također prema različitim receptima pripremati i samostalno.

Leću za razliku od nekih drugih grahorica poput slanutka i graha, ne trebate namakati preko noći, a jako brzo se kuha. Ispod ćete pronaći odgovor na pitanje koliko dugo treba leću kuhati, općenito, a zatim pojedinačno po vrsti leće.

Koliko dugo se kuha leća

Crvena i smeđa leća kuhaju se tek 15 minuta, a zelena 30 minuta, dok za crnu će biti potrebno 30 do 45 minuta. Kada kuhate crnu leću već nakon pola sata redovito provjeravajte je li kuhana kako se ne bi previše raskuhala i pretvorila u kašu.

Crvena leća

Crvena leća se kuha 10-15 min

Kod nas je crvena leća najpopularnija obično kada se samo kaže leća misli se na crvenu leću. Ima poprilično blag okus. Kada se skuha primijetit ćete i klice. Dovoljno ju je kuhati 12 do 15 minuta. Ovo je najbrži tip leće za kuhanje. Pa ako radite uštipke od leće ili neko drugo jelo za koje se očekuje brza priprema upotrijebite crvenu leću.

Smeđa leća

Smeđa leća se kuha 20 – 30 min

Smeđa leća je svijetlo smeđe boje, obično je najjeftinija vrsta leće. Kuha se nešto duže od crvene leće. Procijenjeno vrijeme kuhanja je 20 do 30 minuta. Ona se poprilično raspuha i ima kremastu teksturu kada je kuhana. Možete je upotrijebiti za bilo koje jelo od leće. Za razliku od crvene leće koja će se više manje raskuhati, smeđa leća će više manje zadržati svoj oblik.

Zelena leća

Zelena leća se kuha oko 30 min

Zelena leća ima gotovo identična svojstva pri kuhanju kao i smeđa leća. Skuhana će zadržati svoj oblik, a vrijeme kuhanja je oko 30 minuta.

Crna leća

Crna leća se kuha 30 do 45 min

Crna leća je nešto sitnija i naziva se još i beluga leća. Ovo je najskuplji tip leće i to ne zbog svojih nutricionističkih svojstava, jer su ona slična kao i kod drugih vrsta leće, nego zbog banalnog razloga što slični na kavijar. Ona je nešto sitnija od obične leće, zaobljena, a zadržava svoj oblik prilikom kuhanja, iako će dobiti mekanu teksturu. Potrebno ju je kuhati 30 do 45 minuta.

Kako kuhati leću

Isperite leću u čistoj vodi i stavite kuhati. Za razliku od graha, kod leće se ne baca prva voda u kojoj se kuha, a nije ju potrebno prethodno ni namakati. Leća će se „napuhati”, pa pripazite da ne pretjerate s količinom. Kod pripreme jela s lećom koristite začine i povrće koje općenito koristite za pripremu variva i jela, iako kod pripreme crvene leće se odlično slažu indijski začini tipa curry.

Leća i bezglutenska prehrana

Leća nema glutena pa je odlična namirnica u bezglutenskoj prehrani. Može se mljevenjem pretovriti i u brašno, pa je pogodna za mješavine bezglutensko brašna od kojih se mogu raditi razna peciva i vrste kruha.

Leća i keto dijeta

Leća nije namirnica koju ćete moći koristi u keto dijetama jer jednostavno ima previše ugljikohidrata.

Popularni recepti za jela od leće:

  • juha od leće
  • varivo od leće
  • burgeri i bolonjez od leće
  • uštipci od leće