28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Dalmatinski sataraš (šalša ušporko)

Da bi sataraš imao dobru teksturu pri kraju pripreme dosta je bitno stavljati povrće ovim redoslijedom...

Dalmatinski sataraš

Sastojci:

2 glavice luka (kapule)

5 paprika

1 patlidžan (balancana)

1 tikvica

5 rajčica (poma)

malo soli

1 žlica vinskog octa (kvasine)

malo maslinovog ulja za pirjanje

(režanj češnjaka je po želji)

Priprema:

Da bi sataraš imao dobru teksturu pri kraju pripreme dosta je bitno stavljati povrće ovim redoslijedom.

Staviti žlicu do dvije maslinovog ulja, tek toliko da pokrije duboku tavu u kojoj ćete pripremati sataraš – šalšu ušporko.

Zatim rezati ovim redom povrće i dodavati da se pirja.

Nasjeckati luk i staviti na vrelo ulje. Malo posoliti pustiti da se pirja, ali paziti da ne posmeđi. Dok se luk pirja očistiti i narezati paprike. Staviti i njih da se dinstaju. Dodati žlicu octa i po potrebi vode, kako ne bi posmeđilo.

U međuvremenu uz često miješanje očistiti i narezati patlidžan i tikvice. Dodati ih da se pirjaju. Po potrebi dodati malo vode, ali ne previše kako se povrće ne bi kuhalo nego da se pirja najviše u vlastitom soku.

Dok se lagano sve pirja narezati rajčicu i dodati. Rajčica će sve skupa razrijediti, pa pustiti da se pirja još neko vrijeme, maksimalno 20 min.

Za razliku od slavonskog ili bosanskog sataraša ovaj sataraš se ne raskuhava, nego se povrće dovede do faze da je omekšalo, ali da nije izgubilo svoju teksturu.

Ovaj sataraš nema dodatnih začina poput brašna ili jaja koji se dodaju u nekim drugim verzijama kako bi se zgusnuo, te je u tome njegova posebnost. Budući da se povrće dodaje postupno navedenim redoslijedom, svako će se dovoljno obraditi i omekšati da bi bilo ukusno. Ovakav sataraš možete pripremiti i bez patlidžana ili tikvice, ukoliko ih nemate kod kuće, ali je ipak okus najbolji kada se sve priprema po receptu.

Obratite pažnju u fazi kada dodate patlidžan i tikvice, vjerojatno će trebati dodati najviše vode jer iz njih voda sporije isparava, pa da ne bi povrće zagorjelo potrebno je dodati malo vode. Ocat neće utjecati na okus, ali će pomoći da se povrće finije pirja.

U cijelom postupku pripreme sataraša dosta je bitno da se sol dodaje na samom početku, zato što kada se dodaje sol kod termičke obrade hrane povećava se točka vrenja, pa to pomaže da se povrće obrađuje na nijansu višoj temperaturi.

U Dalmaciji se sataraš poslužuje kao samostalno jelo ili kao prilog mesu i rjeđe ribi.

Zanimljivo je da Dalmatinci ne koriste tradicionalno riječ sataraš, ali ovo jelo pripremaju odavnina. Nazivaju ga šalša u šporko ili šporka šalša. Ali ovo jelo nije zapravo šalša koja je ukuhava dugo vremena i sprema za zimnicu kao obična šalša nego jelo ili prilog koji se vrlo brzo priprema i u kojem se sačuva tekstura svakog pojedinog povrća.

U recept možete dodati još mediteranske začine i ako želite neko povrće koje imate ili preferirate, jedino što trebate paziti da u jelo ne dodate mrkvu, jer ona potpuno mijenja okus i čini ovo jelo gotovo nejestivim.

Ako volite ljuće začine i okuse, možete dodati i pola ili jednu cijelu ljutu paprićicu. Ljuta papričica ne mijenja okus, samo ga čini ljutim, ali se odlično uklapa u ovo jelo.

Toplo se poslužuje kao glavno jelo ili prilog, a ako ga ohladite dobivate odličan umak za nachose ili čips.

Ovo je jako zdravo i bogato jelo posebno u ljetnim mjesecima kada nam treba zdrava i nutricionistički bogata hrana, a da nije opterećena kalorijama i masnoćama.

Iako sam ovom prilikom sataraš pripremala u teflonskoj dubokoj tavi, teflonsko posuđe neka vam bude zadnji odabir za sva jela koja se trebaju zgusnuti poput pudinga, bešamel umaka ili gulaša, jer se u teflonu najteže postiže željena tekstura. Sataraš je najbolje pripremati u inox posuđu, prema mome iskustvu.