29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Uskrsna pinca tete Marijane koja uvijek uspijeva

Ovaj starinski recept za pincu dobila sam od tete Marijane, a njegova vrijednost je u tome da svi koji su probali praviti po njemu kažu da im uvijek uspijeva...

Uskrsna pinca tete Marijane koja uvijek uspijeva

Ovaj starinski recept za pincu dobila sam od tete Marijane, a njegova vrijednost je u tome da svi koji su probali praviti po njemu kažu da im uvijek uspijeva.  Tijesto nadolazi dugo, jer je puno masnoća i teško. Kažu da tijesta koja su prhka i dižu se brzo, nisu pince, nego slatki kruhovi.  Tako da se ne iznenadite što sve traje duže.

Uskrsna pinca recept

Tijesto mijesim u pekaču za kruh, na programu za miješanje tijesta 1.5h, a zatim ostavim još oko 1.5 h da se diže u u posudi. Ukupno 3 sata, a zatim miješanje i dizanje ponovim još jedanput.

Ako ručno mijesite tijesto, oba puta mijesite bar pola sata, a zatim ostavite da se diže. Dok se tijesto ne udvostruči. Ovo je spor proces, te je potrebno da stavite tijesto na toplo mjesto, ali je također proces koji ne smijete pokušavati ubrzati. Jednostavno imajte na umu da vam za pripremu pince treba cijeli dan. Kako biste izbjegli stres i nervozu, uvijek uzmite više vremena i nemojte raditi kada ste “na knap s vremenom”.

Sastojci za pincu:

100 ml mlakog mlijeka

2 jaja

2 žumanjka

50 g meda

1 žlica ružine vodice

1 žlica ruma

1 žlica iscijeđene naranče

1 žlica iscijeđenog limuna

1 žlica soli

50 g masla

50 g maslaca

2 žlice maslinovog ulja

75 g vanilin šećera (8-9 standardnih vrećica od 9 g)

naribana korica 2 limuna

naribana korica 1 naranče

1 kocka svježeg kvasca (40g)

(još jedno jaje za premazivanje pince)

500 gr brašna (najbolje namjenskog za dizana tijesta)

Priprema:

Mijesiti tijesto od navedenih sastojaka, bar 20 minuta.  Ovisno o veličini jaja, ako je potrebno dodajte malo brašna. Tijesto se treba odvajati od posude. Najbolje je koristiti namjensko brašno za dizana tijesta jer se onda pinca najbolje digne, iako su na slici pince pravljene s polubijelim krušnim brašnom koje je meni radi boje draže.

Pustite da se diže.

Premijesite tijesto i ponovno pustite da se diže.

Kada se ponovno udvostruči, premijesite i napravite 2 pince.

Pustite neka se dižu još pola sata. Uključite pećnicu da se zagrije na 160C.

Premažite pince jajetom razmućenim sa žlicom vode.

Razrežite znak križa škarama. Netko voli pince koje se rascvjetaju, ja više volim u obliku kupole, pa ako volite rascvjetane, neka vaš križ bude veći.

Stavite peći.

Čim primijetite da su dobile blago rumenu boju, prekrijte ih aluminijskom folijom. Neka se peku  20-30 minuta, na 160 / 180C.  Izvadite ih i provjerite jesu li pečene dugom čačkalicom. Pet minuta prije kraja pečenja ponovno ih namažite jajima i pospite krupnim (granuliranim) šećerom.

Pripazite da ne posmeđe previše jer tada se arome gube i pinca bude relativno suša.

Ako je vaš križ veći, a pince se više rascvjetale pa su niže, trebat ćete peći čak i kraće.

Stavite pince na pek papir kako se ne bi zalijepile.
Škarama koje koristite samo za kuhinju napravite križ na pinci, prije nadolaženja pince. Tako će se lijepo rascvjetati i dobiti svoj prepoznatljivi izgled. Ponekad pečem pince bez pek papira jer mi se čini da tada njihova korica ima posebniji okus, mada drugi tvrde da nema razlike kod pečenja izravno na plehu ili s papirom za pečenje.
Pince se jako brzo ispeku odozdol, pa je jako bitno staviti na sredinu pećnice. Osim kao su u vašoj pećnici pekači u neravnoteži. Kod mene donji pekač nešto slabije peče, pa spustim razinu niže.

Priprema pince trikovi i savjeti

Tradicionalne pince su pripremane od domaćih jaja, te se svi sa sjetom sjećaju njihove žute boje. Ukoliko ste nostalgičar, a ne možete nabaviti domaća jaja, kapnite dvije kapi žute boje za namirnice. Boja će se značajno promijeniti, a okus i postupak pripreme će ostati isti.
Ako napravite premaleni rez pinca bi mogla puknuti umjesto da se dobro rascvjeta.
Ovo je pinca napravljena s premalenim križem, te je prilikom pečenja doslovno se “raspukla” umjesto da se “rasvjeta”
Pince se više nego uduplaju prilikom pečenja, pa ako ih stavite previše blizu u kalup, zalijepit će se jedna za drugu, te na taj način gubite dosta na izgledu iako će okus ostati i dalje isti.
Pince mnogo bolje izgledaju kada se zašećere krupnim šećerom nego običnim bijelim. Potrudite se nabaviti ga prije pravljenja pince.