29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Božićna topla čokolada

Topla čokolada je posebno zanimljiva zimi, a dodatno u blagdansko vrijeme. Hladni dani, ali i večeri odlična su prilika za božićnu toplu čokoladu. Ona će vas ugrijati, ali i ispuniti dom blagdanskim mirisima. Božićnu toplu čokoladu je jednostavno pripremiti, bez obzira što popis sastojaka izgleda dug. Čokoladu, šećer, espresso kavu, cimet, sol, narančinu koru i 1 dl vode ugrijte na laganoj vatri.
bozicna_cokolada

Božićna topla čokolada

Topla čokolada je posebno zanimljiva zimi, a dodatno u blagdansko vrijeme. Hladni dani, ali i večeri odlična su prilika za božićnu toplu čokoladu. Ona će vas ugrijati, ali i ispuniti dom blagdanskim mirisima. Božićnu toplu čokoladu je jednostavno pripremiti, bez obzira što popis sastojaka izgleda dug.

Sastojci:

100 g crne čokolade (čokolade za kuhanje)

2 žlica šećera

2 žlice espresso kave,

½ čajne žlice mljevenog cimeta,

1 dl vode

mrvica soli,

1 žlica sitno naribane narančine kore,

4 šalice mlijeka,

žlica mljevenih badema,

štapići cimeta za ukrašavanje

šlag (za dekoriranje)


Priprema:

Čokoladu, šećer, espresso kavu, cimet, sol, narančinu koru i 1 dl vode ugrijte na laganoj vatri.
Miješajte dok se čokolada ne otopi, a mješavina ne dobije glatkoću i ravnomjernost bez grudica. Ako vam se prebrzo zagrijava, a čokolada nije otopljena, maknite sa štednjaka i nastavite lagano miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Potom vratite na štednjak i miješajte dok ne zavrije.

Ostavite da uzavrije te na laganoj vatri kuhajte 2-3 minute. U dobivenu tekućinu umiješajte bademe i potom dodajte mlijeko. Ostavite i dalje na štednjaku, miješajte, ali da ne zavrije, nego da postane vrelo.

Uklonite sa štednjaka i istucite čokoladu tako da dobije pjenušavost. Ulijte u šalice, ukrasite štapićima cimeta i šlagom po želji.

Ukoliko vam se žuri, smjesu možete direktno izliti u šalice ili čaše i poslužiti. Ukoliko je umutite mikserom ili pjenjačom dobit će pjenušavost, ali će se i malo ohladiti.

Oba načina su odlična, probajte oba i izaberite koji vam se više sviđa ili kombinirajte načine ovisno o tome koliko imate vremena.

Ako toplu čokoladu radite navečer tada preskočite instant kavu. Okus neće biti značajno drugačiji, ali neće utjecati na spavanje.

Isto tako ako božićnu toplu čokoladu pripremate za djecu preskočite instant kavu.

  • Ako vam topla čokolada na ovaj način pripremljena nije dovoljno gusta ili želite da je gušća, dodaje se 20 g gustina odnosno kukuruznog škroba u sastojke kod kuhanja.

Božićna topla čokolada

Topla čokolada je recept koja se može raditi na različite načine. Ovom receptu cimet, narančina kora i mljeveni bademi daju dodatnu posebnost. Narančinu koru možete zamijeniti s malo iscijeđene naranče.

Ovo je recept koji s ovim sastojcima odlično funkcionira, no, njegova je prednost što je svako dodavanje ili smanjivanje sastojaka jednostavno (ako trenutno neki nemate pri ruci također jednostavno) te i dalje recept može dobro funkcionirati.

Dekoriranje je također opcionalno, šlag se ne mora dodavati, no nekako topla čokolada dobro ide sa šlagom, te ako ga imate pri ruci, iskoristite ga.

Umjesto tamne čokolade se može koristiti i mliječna, no u tom bi slučaju bilo dobro dodati žlicu kakaa, kako bi se intenzivirao okus.

Ako želite gušću toplu čokoladu možete smanjiti količinu vode ili duže kuhati kako bi se više zgusnulo. Također, što masnije mlijeko koristite topla čokolada će biti gušća.

Iako je broj sastojaka za božićnu toplu čokoladu relativno dug, priprema je prilično jednostavna.

Pojednostavljeno priprema božićne tople čokolade:

  • U osnovi treba u vodu dodati sve sastojke osim mlijeka.
  • Zagrijavati i miješati dok se čokolada ne otopi, a sve ujednači te nastaviti kuhati 2 minute.
  • Dodati mlijeko i zagrijati da postane vrelo

Nakon toga poslužiti u čaše ili umutiti pa potom poslužiti.

Dekorirati po želji.

Dekoriranje božićne tople čokolade

Već šalice u koje sipate toplu božićnu čokoladu mogu biti dio dekoracije, ukoliko izaberete neke s božićnim motivima.

Može je dodatno dekorirati šlagom, on je dobar izbor jer ublaži slatkoću tople čokolade.

Također možete posuti čokoladnim mrvicama, sjeckanim bademima.

Možete dodati neki keks, cimet…

No, s obzirom na zanimljiv okus božićne tople čokolade, ne morate se previše truditi, jer će u svakom slučaju biti odlična.

Vezano:

Božićni kolači – Recepti

Suhi kolači – Recepti