Izdvojeno
OGLAS

Savjeti za rezanje, pripremanje i čuvanje sira

Objavio siječanj 28, 2015

Savjeti za rezanje, pripremanje i čuvanje siraSavjeti za rezanje, pripremanje i čuvanje sira

receptiSavjeti za rezanje sirarecepti

Sirevi dolaze u različitim oblicima i formama, a najbolji način da ih se razreže je da svaki komad ima dio različite strukture sira. Npr. ako je sir u kori, svaki odrezani komad bi trebao imati i koru i tijesto. Ukoliko režete meke sireve poželjno je nož namočiti u vodu kako se sir ne i trgao pri rezanju.

receptiPripremanje sirarecepti

Većina sireva teže podnosi visoku temperaturu i dugotrajno kuhanje te postanu ljepljivi i žilavi. Stoga, sir treba kuhati kratko vrijeme na što nižoj temperaturi. Najbolje je koristiti naribani sir kojem treba manje vremena i niža temperatura kako bi se otopio. Također, lagano miješanje na niskoj temperaturi će pomoći da se sir ravnomjerno rasporedi po cijeloj posudi a pri tome ne zgruša. U posudu s naribanim sirom korisno je dodati i nekoliko kapi limunova soka kako se sir ne bi zgrušao i stvrdnuo prilikom kuhanja.
Kako bi sir zadržao svoju konzistenciju i čvrstoću prije pohanja ga treba držati u zamrzivaču 15-20 min.

receptiČuvanje sirarecepti

Narezani i razrezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, zamotani u plastičnu kutiju ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom.
Zamrzavanje sireva u zamrzivaču nije preporučljivo jer se ta takav način pogoršavaju njegova svojstva i kakvoća.
Sir, prije konzumiranja, držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se razvio njegov svojstveni miris i konzistencija tijesta.
Ako je sir koji kupujete u kolutu, njega je najbolje držati u dijelu hladnjaka predviđenom za povrće.

Oglas

 

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *

OGLAS
Facebook