25. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kiseli kupus – kako ukiseliti kupus

Priprema: S glavica kupusa skinite vanjske listove. Nekoliko lijepih listova ostavite sa strane. Glavice narežite na četvrtine, odrežite središnji dio i naribajte.

Kiseli kupus – kako ukiseliti kupus

1 posuda za kiseljenje od 10 litara

Sastojci:
10 kog svježeg bijelog kupusa

4 kisele jabuke

100g morske soli

10 lovorovih listova

3 žlice borovica

1 žlica zrnaca kumina

Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme mirovanja: više od 4 tjedna
Rok uporabe: 6 mjeseci

Priprema: S glavica kupusa skinite vanjske listove. Nekoliko lijepih listova ostavite sa strane. Glavice narežite na četvrtine, odrežite središnji dio i naribajte. Ogulite jabuke i također narežite na četvrtine, obvezne izvadite koštice i narežite na ploškice.
Naribani kupus složite u posudu za kiseljenje na 2cm visine i gnječite dok ne pusti sok. Zatim umiješajte nekoliko kriški jabuke, malo soli i začina te stavite sljedeći sloj naribanog kupusa i ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke.
Listove kupusa koje ste ostavili sa strane operite i njima prekrijte naribani kupus. Na vrh stavite poklopac i dodatno opteretite nečim teškim.
Kupus ostavite na tamnome mjestu na sobnoj temperaturi 2-3 dana dok se ne stvori pjena. Pjenu skinite, zatim kupus ostavite neka stoji otprilike 4 tjedna ali redovno skidajte pjenu. Ukiseljeni kupus spreman je za uporabu kad se prestane stvarati pjena.