16. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

LAZANJE – originalni BOLOGNESE recept ( klasične lazanje)

Nasjeckajte mrkvu, luk, celer i slaninu te popržite u tavi na maslacu.

Lazanje

Ovaj originalni BOLOGNESE recept jednostavan je i klasičan, a recept je dovoljan za društvo ili cijelu obitelj. Osim recepta za lazanje za cijelo društvo ili obitelj ispod ćete pronaći i manji recept za 4-5 osoba ili za 1-2 osobe. Kada kažete samo lazanje vjerojatno se podrazumijeva da se odnosi na ovakve lazanje, pripremljene prema bolognese (bolonjez) receptu.

Lazanje za 6-8 osoba

700 g lazanja

100 g ribanog parmezana

Maslac

Sol

Ulje

1 l umaka bešamel

Sastojci za umak/nadjev za lazanje:

300 g mljevene junetine

300 g mljevene svinjetine

250 ml umaka od rajčice

2 žlice koncentrata od rajčice

1 mrkva

1 luk

2 stabljike zelenog celera

8 dag slanine

5 dag maslaca

2 dl suhog bijelog vina

1 dl mesne juhe (ili pola kocke za juhu razmućene u 1 dl vrele vode)

2 klinčića

1 list lovora

Sol

Papar

Priprema lazanja:

Nasjeckajte mrkvu, luk, celer i slaninu te popržite u tavi na maslacu. Dodajte obje vrste mljevenog mesa, sol, papar, klinčiće i lovor te kuhajte, često miješajući, dok meso ne porumeni i postane blago hrskavo. Zalijte vinom, ostavite da ispari i nastavite kuhati još 10 minuta.
Koncentrat rajčice rastopite u vrućoj juhi i dodajte u meso s umakom od rajčica. Nastavite kuhati na najslabijoj vatri sat i pol do dva. Na kraju dodajte sol i papar.

Tijesto skuhajte al dente i poslažite na čistu krpu da s osuši. Kupovne lazanje uglavnom nije potrebno prethodno kuhati, ali pronevjerite na pakiranju.

Pravokutnu vatrostalnu posudu premažite maslacem i na dno stavite jedan sloj lazanja tako da se malo (oko 1-2 mm) preklapaju.

Premažite bešamelom pripremljenim prema uputi i zalijte varjačom umaka, pospite parmezanom i pokrijte drugim slojem lazanja.

Nastavite slagati slojeve dok ne utrošite sve sastojke, a završite debljim slojem bešamela. Obilno pospite parmezanom i maslacem narezanim na tanke listiće.

Lazanje pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, zatim zapecite da se na površini napravi korica. Zatim izvadite iz pećnice i poslužite.

Lazanje za 3-5 osoba

400 g lazanja
50 g ribanog parmezana
Maslac
Sol
Ulje
0,5 l umaka bešamel

Sastojci za umak/nadjev za lazanje:

150 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
150 dag umaka od rajčice
1 žlice koncentrata od rajčice
1/2 mrkve
1/2 luka
1 stabljike zelenog celera
2 dag slanine
2,5 dag maslaca
1 dl suhog bijelog vina
50 ml mesne juhe
1 klinčić
1 list lovora
Sol
Papar

Pripremu lazanja napravite prema postupku opisanom iznad.

Lazanje za 1-2 osobe

200 g lazanja
30 g ribanog parmezana
Maslac
Sol
Ulje
250 ml umaka bešamel

Sastojci za umak/nadjev za lazanje:

100 g mljevene junetine
50 g mljevene svinjetine
100 ml umaka od rajčice
1/2 male žličice koncentrata od rajčice
1/4 (četvrtina) mrkve
1/4 (četvrtina) luka
1/2 stabljike zelenog celera
10 g slanine
10 g maslaca
50 ml suhog bijelog vina
25 ml mesne juhe
1 klinčić
1/2 lista lovora
Sol
Papar

Pripremu lazanja napravite prema postupku opisanom iznad.

Detaljne upute za pripremu lazanja za početnike kako bi lazanje uspjele, a priprema bila jednostavna.

Lazanje su komplicirano jelo iako je recept iznad napisan što je moguće jednostavnije, ali mnogi ga vole stoga su dobar izbor za obiteljski ručak ili okupljanje društva. Zahtijevaju dosta vremena i angažiranosti, budući da treba pripremiti nadjev s mesom, bešamel, te sve spojiti i dodatno peći.

Kod izbora pleha ili zdjele u kojoj planirate peći lazanje birajte one koji su duboki onoliko koliko želite da budu visoke lazanje i prema veličini lazanja koje koristite kako ne bite trebali lomiti lazanje. Lazanje možete pojedinačno peći ukoliko imate pojedinačne zdjele za lazanje, no, to je za izradu ovako većih količina odnosno kod pripreme za više ljudi, kompliciran proces, a osim što je kompliciran, definira porcije za svaku osobu. Kada se radi u jednom plehu, tada je moguće da svatko sebi prilagodi veličinu porcije.

Isto tako ukoliko vam je pleh za pečenje ili zdjela manja ili veća, ne morate se previše brinuti, slažite lazanje dok ne potrošite sastojke, te će one ovisno o veličini pleha biti nešto više ili niže.

Bešamel se može napraviti i ranije ako nemate dovoljno vremena tada kada planirate raditi lazanje, ili želite si olakšati proces. Isto tako postoji opcija zamrzavanja nadjeva (ukoliko ste ga radili od svježeg mesa), te ga za potrebe izrade lazanja možete samo odmrznuti i iskoristiti. U tom slučaju lazanje je potrebno potrošiti isti dan te ih se ne bi trebalo ostavljati “za poslije”.

Kod lazanja je specifično što recept djeluje komplicirano i zahtjeva dosta sastojaka i pripreme, no, nakon što ih se napravi nekoliko puta pravljenje lazanja postane jednostavnije i skoro rutina s uhodanim koracima, te ih iz toga razloga neki rade dosta često, dok oni koji nisu pokušali ili nisu se usavršili izbjegavaju zbog kompliciranost.

No, kada ih počnete pravite vidjet ćete da nisu tako komplicirane, kao što djeluju na prvu, a da se potom recepti mogu prilagođavati, i da možete dobiti nekoliko različitih jela po sličnom principu poput vegetarijanskih lazanja, lazanja sa vrganjima, lazanja s pesto umakom i slično.

Ono što dodatno daje čar lazanjama je završni sloj parmezana koji se potom lijepo zapeče u pećnici, stoga nemojte potrošiti parmezan ranije, nego ga dovoljno ostavite za završni sloj. Čak i ako ste unutra koristili neki drugi ribani sir za završni sloj je parmezan uvijek dobar.

Vezano:

Bešamel umak – osnovni recept – Recepti

Bešamel umak za lazanje – Recepti

Kako je drugima ispalo – slike lazanja:

Lazanje

Lazanje