29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Tjestenina s mljevenim mesom

Tjestenina s mljevenim mesom je jelo koje se može relativno brzo pripremiti, a ja ga često pripremam u varijantama sa sastojcima koje u tom trenutku imam u frižideru. Tjestenina i mljeveno meso su osnova, i oni su potrebni za ovaj recept. Slanina će dati svoj okus, ali nije nužna. Ostalo povrće možete dodavati prema svome ukusu...
Tjestenina (makaroni) s mljevenim mesom

Tjestenina s mljevenim mesom

Sastojci:

recepti

300-400 g tjestenine (špageta, rezanaca, makarona)

recepti

slana voda

recepti

50 g suhe slanine

recepti

1 glavica luka

recepti

200 g mljevenog mesa (juneće, miješano i dr.)

recepti

sol

recepti

papar, bijeli luk

recepti

žlica parmezana ili nekog drugog tvrdog sira

Po želji možete dodati nasjeckane mrkve ili paprike za bogatiji okus.

Priprema:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi i mekanu ocijediti i isprati mlakom vodom. Suhu slaninu narezati na sitne kocke, popržiti je, dodati sitno nasjeckani luk (mrkvu i papriku) i pirjati ga, a zatim dodati mljeveno meso, doliti malo vode i poklopljeno pirjati dok ne omekša. Omekšalo meso pomiješati s tjesteninom i sve zajedno još kratko pirjati. Prije serviranja tijesto posipati naribanim parmezanom. Servirati sa zelenom salatom.

Prednost ovog recepta je što mljeveno meso može biti prilično brzo gotovo, ukoliko koristite samo luk tada je i priprema povrća brzo gotova, te ukupno za njegovu vremenu treba malo više vremena nego koliko je potrebno da se skuha tjestenina.

Tjestenina s mljevenim mesom – detaljnije o pripremi

Tjestenina s mljevenim mesom je jelo koje se može relativno brzo pripremiti, a ja ga često pripremam u varijantama sa sastojcima koje u tom trenutku imam u frižideru.

Tjestenina i mljeveno meso su osnova, i oni su potrebni za ovaj recept. Slanina će dati svoj okus, ali nije nužna. Ostalo povrće možete dodavati prema svome ukusu, odnosno ono što u tom trenutku imate. Okus će biti jednako dobar i ako vam neko povrće nedostaje.

Bitno je da prvo stavite ulje ili masnoću u lonac, zatim dodajete nasjeckano povrće, luk, mrkva, paprika, začine i sve to skupa lagano pirjate da povrće omekša.

Potom se dodaje mljeveno meso i dalje pirja dok meso ne bude gotovo.

U međuvremenu u slanu kipuću vodu dodati tjesteninu i kuhati prema uputama. Uglavnom će za kuhanje makarona trebati par minuta duže nego ostalim vrstama tjestenine, pa i na to računajte.

Skuhanu tjesteninu procijediti i dodati u meso te sve dobro promiješati.

Možete pri posluživanju posuti parmezanom, okus bude bogatiji.

Ovakva tjestenina s mljevenim mesom je brzo gotova, te relativno jednostavno jelo.

Ako ste tjesteninu skuhali prebrzo ili ranije izvadite je iz vruće vode, tj. ocijedite i stavite pod hladnu vodu. Na taj način ćete zaustaviti njeno kuhanje, te tjestenina neće biti previše raskuhana, kakva bi mogla biti ako je ostavite nekoliko minuta dodatno u vreloj vodi. To posebno vrijedi ako ne volite raskuhanu tjesteninu.
Slično možete napraviti i ukoliko vidite da je tjestenina na rubu da bude prekuhana. Procijedite je i stavite pod hladnu tekuću vodu dok se ne ohladi. Stavljanje tjestenine pod hladnu vodu je najbrži i najjednostavniji način da se zaustavi njeno daljnje kuhanje.

Za tjesteninu s mljevenim mesom možete izabrati različite vrste tjestenine poput makarona, leptirića, spirale, fusili…

Tjestenina s mljevenim mesom i zaprškom

Ako želite više umaka ili da se sve skupa drugačije poveže tada možete napraviti zapršku i dodati u umak.

Recept se radi sve prema istom receptu s tim da se dodaje zaprška mesu.

Pomiješati u šalici hladne vode žličicu oštrog brašna ili gustina, pola žličice crvene paprike, malo soli. Kad se to dobro ujedinilo dodati zapršku na meso i miješati dok se ne stvori konzistentan umak.

U meso s umakom, ako je gust, se može dodati još malo vode (najbolje one u kojoj se kuhala tjestenina jer i u njoj ima već škroba, te sve skupa promiješati. Dodati tjesteninu i dobro promiješati.

Makaroni s mljevenim mesom
Špageti s mljevenim mesom

Tjestenina s mljevenim mesom

Sličan recept s nešto više sastojaka koji uključuju i vino i rajčicu je:

Kao dodatna inspiracija za obrok s mljevenim mesom može poslužiti i recept za lazanje. Iako za njihovu pripremu treba nešto više vremena, ali je odlična varijanta kada imate više vremena: