29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Janje na ražnju – priprema i pečenja

Očišćeno janje iznutra dobro posolite i ostavite stajati neko vrijeme.
Janje-na-ražnju

Janje na ražnju – priprema i pečenja


Sastojci:

Recepti Janje na ražnju

janje

Recepti Janje na ražnju

sol

Recepti Janje na ražnju

maslinovo ulje

Recepti Janje na ražnju

mast

Priprema:

Očišćeno janje iznutra dobro posolite i ostavite stajati neko vrijeme. Janje je najukusnije ako ga pečete na žaru od suhe vinove loze, no ako to nije moguće može se peći na klasičnom uglju za roštilj. Prije stavljanja na ražanj, janje dobro iznutra namažite maslinovim ulje. Ražanj ravnomjerno okrećite 2 do 2 1/2 sata. Vrijeme pečenja ovisi o veličini janjeta. Za vrijeme pečenja meso često zalijevajte masnoćom kako bi se napravila hrskava korica, a meso ostalo sočno. Pečeno i narezano meso poslužite s narezanim lukom ili s nekom salatom. Janjetina je najbolja vruća, ali se može poslužiti i hladna.

Janje na ražnju – izbor, priprema i pečenje

Izbor

Kada se radi janje na ražnju uvijek treba voditi računa o tome da se tu radi o mladom janjetu koje ne bi trebalo biti previše veliko. Kada birate janje i težinu treba računati da li dogovarate očišćeno ili neočišćeno, jer će težina utjecati na cijenu po kilogramu, ali i na to koliko ćete na kraju imati pečenog mesa.

Ta težina se razlikuje i od pečenog mesa koje ćete na kraju dobiti. Budući da se dio masnoća iscijedi prilikom pečenja. Stoga ako trebate 15 kg pečenog mesa, ne trebate tražiti janje od 15 kg.

Pri tome vodite računa da kada se peče cijelo janje, određeni dijelovi su manje upotrebljivi poput glave i nožica, te i na njih trebate računati kada gledate koliko vam pečenog mesa treba.

Iako pečenje janjeta na ražnju ima svoju posebnu čar, te se često radi upravo iz tog razloga, ako pak uspoređujete cijene, treba računati da kada se kupi pečenu janjetinu dobijete uglavnom dijelove koje želite, odnosno, nema ostataka kao kod cijelog janjeta, te da ne treba uspoređivati težinu cijelog janjeta i cijenu po kili s cijenom gotove janjetine po kilogramu.

Priprema

Janje na ražnju je potrebno dobro pripremiti, očistiti, oprati, otkloniti dlačice i sve sastrugati. Janjetinu možete dobro istrljati vlažnom krpom. Potom dobro nauljiti i nasoliti. Otprilike treba oko 1 do 1,5 % soli u odnosu na veličinu janjeta To ovisi i o ukusu. No, bolje je staviti malo manje ako niste sigurni jer se i pečeno meso može poslije posoliti ako bude trebalo.

Kod stavljanja na ražanj pazite da pričvrstite noge iza ražanj, najbolje ih zavezati.

Pečenje

Janje ne bi trebalo peći direktno na vatri. Vatra može lagano tinjati dok se janje zagrijava, no nakon toga pored janjeta treba biti samo žeravica, a mala vatra u dijelu koji je ipak udaljeniji od janjeta, te kad se tu stvori žeravica raspoređivati je tijekom pečenja uz janje. Žeravicu bi trebalo staviti pored janjeta cijelom dužinom, ali ne i direktno ispod janjeta. Vodite računa o tome da se but najsporije peče, te da na tom dijelu imate ipak jaču žeravicu i veći izvor topline, kakao bi se do kraja pečenja sve ravnomjerno ispeklo. Leđa i rebra su najtanji, te na tom dijelu treba manje topline nego kod buta i vrata.

Ovisno o veličini tj. kilogramima janjeta ovisit će i njegovo vrijeme pečenja. Uz to na vrijeme pečenja utjecat će i uvjeti u kojima se peče janje. Ako janje pečete na otvorenom trebat će nešto duže, nego kada ga pečete u nekom zatvorenom prostoru (kod nas se često pored kuće nalaze prostori za roštilj ili za pečenje odojka ili janjeta na ražnju) te će onda pečenje trajati nešto kraće. Jednostavno na otvorenom se toplina brže gubi te će biti potrebno više vremena.

Vrijeme pečenja može varirati od 2 i pol sata do 3 sata.

Janje ili odojak na ražnju spadaju u tradicionalna jela koja se prave za blagdane. Bar je tako kod onih koji imaju veću obitelj i običaj skupljanja svih za vrijeme blagdana, te česte posjete. Stoga bez obzira i koliko janje bilo ono se pojede.