23. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Piletina u vjenčićima od tijesta

Pripraviti lisnato tijesto od 1/4 kg maslaca i 300 g brašna. Prvo odvojimo 50 g brašna i zamijesimo sa 1/4 kg maslaca pa odložimo na hladno mjesto.

Piletina u vjenčićima od tijesta

Piletina u vjenčićima od tijesta

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaTijesto: Pripraviti lisnato tijesto od 1/4 kg maslaca i 300 g brašna. Prvo odvojimo 50 g brašna i zamijesimo sa 1/4 kg maslaca pa odložimo na hladno mjesto.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaU ostatak brašna dodati 1 cijelo jaje, malo soli, nekoliko kapi limunovog soka i zamijesiti s hladnom vodom kao svako tijesto za razvlačenje.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaTijesto dobro tući rukom, dok se ne počne odvajati od ruke. Kada je tijesto dobro izrađeno, načiniti loptu kao za kruh i odložiti da se otpusti najmanje 1/4 sata.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaPotom dasku posipati brašnom i tijesto razvući valjkom u okruglu koru debljine prsta, a preko nje staviti maslac pomiješan s brašnom da pokrije cijelu koru.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaPotom koru presaviti ovako: gornju polovicu tijesta presaviti do polovice, zatim donju polovicu preko nje, pa lijevu stranu, pa zatim desnu, tako da kora ima oblik knjige; tijesto odložiti na hladno mjesto da se opusti najmanje 15 min. To ponavljati tri puta.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaZatim okruglim kalupom za pokladnice ili preokrenutom čašom izrezati 12 kolutova, od kojih 6 smjestiti u lim za pečenje.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaOstalim komadima treba sličnim kalupom (ali manjim) izrezati sredinu, pa na onih 6 komada, koji su u limu za pečenje, nalijepiti ove kolutove bez sredine (prije lijepljenja premazati vodom).

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaMale sredine iz drugih kolutova poredati također na lim za pečenje, premazati ih jajetom, ali paziti da jaje ne curi s njih.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaOvako pripravljene vjenčiće staviti u pećnicu i peći na umjerenoj vatri tako da porumene. Pečene vjenčiće izvaditi iz pećnice i odložiti na toplo mjesto.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaPotom pripraviti nadjev: u posudu od 2 l staviti 100 g maslaca, 50 g brašna, svijetlo poržiti i zaliti s 2 dl slatkog vrhnja i s 3 do 4 dl juhe.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaSve dobro i brzo izmiješati pjenjačom. Naribati malo morskog oraščića i posoliti prema ukusu.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaPustiti umak da se kuha najmanje pola sata, miješajući ga pritom da ne zagori. S jednog kuhanog pileta odvojiti meso s kostiju, pa ga izrezati na sitne kockice i staviti u pripravljen umak.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaMeso s umakom kuhati još samo 5 min, te ga držati na toplom mjestu do upotrebe. Vjenčiće puniti pripravljenim mesom tek neposredno uoči iznošenja na stol.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaU svaki vjenčić žlicom smjestiti potrebnu količinu nadjeva, a na nadjev položiti zaklopčić.

Recepti - Piletina u vjenčićima od tijestaTako nadjevene vjenčiće poredati na toplu zdjelu. Preostalu smjesu poslužiti u posebnoj šalici za umak i iznijeti zajedno s vjenčićima.