20. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Začinsko bilje – priprema i čuvanje

Bilje uberite kada se najbolje razraste, ali još ne cvate.

Začinsko bilje - priprema i čuvanje

Začinsko bilje –  priprema i čuvanje

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeBilje uberite kada se najbolje razraste, ali još ne cvate.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeKitice svežite i objesite naglavce. Treba ih što prije osušiti, na toplom i prozračnom mjestu, no, ne na suncu. Sasvim osušene grančice ili smrvljene listiće spremite u staklenke te čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeKod zamrzavanja začinsko bilje ne treba blanširati, stoga ga samo pažljivo operite i ocijedite. Ukoliko zamrzavate gotove kombinacije zavežite ih dovoljno dugim koncem da ih možete samo potopiti u jelo.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeCijele listove, grančice i svežnjiće začinskog bilja spremite u hermetički zatvorene posude ili vrećice. Nasjeckano bilje možete zamrznuti i u posudici za pravljenje kockica leda te kockice spremite u plastične vrećice. Rok trajanja je 6 mjeseci, a odmrzavanje nije potrebno.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeUkoliko bilje čuvate u octu ono će dobro sačuvati miris i okus.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeUkoliko začinsko bilje usolite, sok apsorbira vodu iz začinskog bilja te se stvara vrlo slana sredina, u kojoj se uzročnici kvarenja ne mogu širiti.

Recepti - Začinsko bilje - priprema i čuvanjeSvako začinsko bilje potopljeno u ulju će dobro sačuvati miris i okus. Naravno, ukusno će biti i ulje, ali vrlo jako stoga ga je prije uporabe potrebno dodatno razrijediti.

Pročitajte i:

Mediteranska kuhinja – Recepti

Marinada – Recepti

Začinsko bilje – priprema i čuvanje