18. travnja 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Salata

Zimska endivija - to je zelena salata glavatica, izduljenih listova koji su po krajevima sve svjetliji, čak i žuti...

Salata-2

Salata

Recepti - SalataZimska endivija

To je zelena salata glavatica, izduljenih listova koji su po krajevima sve svjetliji, čak i žuti. Rubovi su kovrčavi, čak i izrezuckani. Listovi endivije su tvrdi i kožnati, malo gorki, stoga se najčešće režu na rezance i miješaju s krumpirom ili grahom.

Recepti - SalataMatovilac

Matovilac raste samoniklo i u vrtovima, najavljuje proljeće. Po hranjivoj vrijednosti odmah je iza peršina jer sadrži dosta željeza, provitamina A i vitamina C.

Recepti - SalataRimska zelena salata

Ova salata je po obliku glavatica, iako joj lišće bije potpuno svinuto. Čvrsto je i kruto sa svjetlijim donjim dijelom, sliči kristalki ili prajzerici.

Recepti - SalataRadič

Radič je ovisno o klimi i tlu manje ili više gorkast, ima ga intenzivno ljubičastog, crvenog, zelenog, žutog, bijelog, sa ili bez šara. Ima i radiča s listovima koji se ne slažu u glavicu. Pun je vlakana, te vitamina C i karotena.

Recepti - SalataRiga, rokula, rukola, rikula

Iako se uzgaja i u povrtnjacima samonikla je biljka. Bogata je vitaminom C, a sadrži i karoten. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Od nje se pripremaju sirup i bomboni protiv kašlja. Omiljena je uz more, no, sve poznatija je na kontinentu.

Recepti - SalataZelena salata puterica

Ova salata je poznata po svojim mekanim, sočnim listovima koji su gusto složeni, pomalo čak i reljefni. Oko svijetlog, krckavog srca je malo deblji i mekaniji vanjski dio. Poznata je kao ljetna salata jer sadrži mnogo vode pa osvježava

Recepti - SalataZelena salata lisnatica

Postoji mnogo vrsta ove salate, no, listovi su joj uvijek razdvojeni, nalik na grmiće. Jede se i mlado lišće glavatica budući da se tek postupno, kako raste, počinje slagati u glavice.

Pročitajte i:

Zelena salata Recepti

Matovilac – Recepti