Oblatne – jednostavni starinski recept

Oblatne

Oblatne

Ispod su tri varijante recepata s oblatnama, rade se po sličnom principu, ali su donekle razlikuju. Radi se o tri vrste fila za oblatne i tri recepta te možete izabrati kakav okus želite i koji je vama najbolji fil za oblatne:

  • starinskom receptu s mlijekom i šećerom,
  • oblatne s filom od čokolade tj. čokoladne oblatne, te
  • oblatne s čokoladom i orasima.

Kako bi dobili najbolji fil za oblatne potrebno ga je kuhati da bude dovoljno gust, ali opet da ne bude previše gust. Ispod na videu se vidi točan prikaz kako izgleda fil za oblatne.

Oblatne – osnovni starinski recept za oblatne sa mlijekom i šećerom

Sastojci:
2 l mlijeka
1 kg šećera
100 grama margarina
2 paket oblatni

Oblatne po osnovnom receptu uključuju mlijeko, šećer i margarin. Stavite u dublji lonac mlijeko i dodate šećer. Na jačoj temperaturi pustite da prokuha, povremeno miješajući. Nakon toga smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri dok se ne postigne željena gustoća fila. Povremeno miješajte. Fil bi trebao biti kremasto gust, kao na videu ispod.

Kada je fil adekvatne gustoće dodajte u njega margarin, promiješajte i kuhajte još 5 minuta.

Vrijeme kuhanja sat i pol do 2 sata, ali ovisi o vrsti mlijeka i temperaturi na kojoj kuhate.

Skinuti sa štednjaka, malo pustite smjesu da se ohladi, te potom mažite oblatnu. Stavite na dno list oblatne, namažete ga filom, postom stavite novi list te na njega fil, i tako redom dok ne dođete do zadnjeg lista. Na vrhu treba biti list oblatne.

Kada ste sve listove namazali i stavili zadnji list oblatne najbolje bi bilo oblatnu umotati u foliju i na nju staviti nešto teško kako bi se dobro stisnule i slijepile oblatne.

Margarin je u ovom receptu opcija, nije obavezan, no, sastojci se bolje povežu s njim.

Oblatne

Oblatne s čokoladom – čokoladne oblatne

Sastojci za oblatne s čokoladom:

2 litra mlijeka
1 kg šećera
100 gr margarina
50 gr čokolade
2 žlice kakaa
2 oblatne

Priprema:

Mlijeko i šećer staviti u dublju posudu da se kuha, pojačati temperaturu da prokuha, te pažljivo miješati da ne iskipi.

Smanjiti temperaturu da fil za oblatne lagano kuha i povremeno miješati da ne zagori.

Kad vam odgovara gustoća fila koji se kuhao (okvirno sat i pol do dva sata) dodati margarin čokoladu i kakao, pa neka se kuha još 5 minuta da se ujedini.

Vrijeme potrebno da se fil zgusne je oko 2 sata, iako ovisi o mlijeku i temperaturi na kojoj kuhate pa može trebati i duže.

Fil za oblatne je gotov kada izvadite malo na tanjur, a smjesa se razdvaja kada prođete žlicom kroz nju. Kao na videu ispod.

Oblatnu staviti na ravan stol i premazati toplim filom pa preko fila staviti oblatnu i tako mazati dok se ne potroši fil, oblatnu prekriti papirom, staviti ravan kalup preko oblatne i nešto teško da se bolje spoji.

Oblatne

Oblatne s čokoladom i orasima

Sastojci:
2 l mlijeka
1 kg šećera
100 grama margarina
2 žlice kakaa
50 grama čokolade
50 grama mljevenih oraha
2 paketa oblatni

I ovaj se recept radi po istom principu kao i ostali. U veliki lonac staviti mlijeko i dodati šećer. Pojačati temperaturu da prokuha, te potom smanjiti i kuhati dok se ne postigne adekvatna gustoća fila. To će u pravilu trajati oko sat i pol do 2 sata, ovisno o temperaturi na kojoj kuhate kao i o o tome koje mlijeko koristite.

Kada je fil skoro gotov, dodajte margarin, kakao, čokoladu i orahe. Dobro promiješajte i ostavite na laganoj vatri da se kuha još 5 minuta.

Skinuti sa štednjaka i pustiti da se malo ohladi.

Staviti na ravno list oblatne, nanijeti fil, pa na njega novi list, i tako dok se ne potroše svi listovi. Zadnje će biti list oblatne. Kada ste gotovi umotajte oblatnu u foliju te stavite na to nešto teže, ili lonac s vodom kako bi se prilikom hlađenja sve dobro povezalo.

Oblatne

Priprema oblatni

Izaberite dublji lonac kako prilikom kuhanja ne bi došlo do kipljenja. U početku pojačajte temperaturu, kada prokuha smanjite i povremeno miješajte. Na koliko ste smanjili i koliko će cijelo to vrijeme biti intenzivna temperatura, ovisit ć i vrijeme pripreme oblatne. Ukoliko ostavite na srednje jakoj temperaturi, češće nadgledajte fil i miješajte kako ne bi iskipio. No, tako će brže biti gotov.

Okvirno će biti potrebno sat i pol do dva sata, ali ponekad i duže kako bi se fil zgusnu.

Kada je fil skoro gotov, nemojte ga skidati sa štednjaka, nego dok je još na štednjaku dodajete ostale sastojke, ovisno o receptu za koji ste se odlučili to može biti samo margarin, ili i čokolada, kakao i orasi.

Ukoliko ste mislili da je fil dobar, no kada se malo ohladi i čini vam se da nje dovoljno gust ovdje su ideje što možete napraviti:

Kada režete oblatne, uobičajeno se režu u obliku romba, no vi ih možete i na neki drugi način, kao kocke ili pravokutnike, ovisno o inspiraciji.

U receptu je navedena količina za dvije oblatne, jednostavno je staviti pola smjese kako bi bila za jednu oblatnu, no, kod nas se oblatne rade za veća okupljanja, za blagdane, neizostavan su božićni kolač, tako da je u tim situacijama uvijek mi draže raditi smjesu za dvije oblatne. Nema puno više ni sastojaka, niti se potroši vremena za pripremu, a dobije se veća količina odličnog suhog kolača koji se može posluživati nekoliko dana.

Fil za oblatne

Iako se oblatne slično pripremaju, filovi se mogu razlikovati. Izbor fila ovisi o preferencijama, te će se razlikovati što je kome najbolji fil za oblatne.
U osnovi za oblatne po ovakvom receptu se može birati nekoliko varijanti fila za oblatne:

  • fil za oblatne od mlijeka, šećera i margarina
  • fil za oblatne od mlijeka, šećera, kakaa i margarina
  • fil za oblatne od mlijeka, šećera, čokolade i margarina
  • fil za oblatne od mlijeka, šećera, čokolade ili kkaa, margarina i oraha.

Osnovni i najjednostavniji fil za oblatne uključuje tri sastojka, šećer, mlijeko i margarin. I to su sastojci koji se mogu naći i u drugim varijantama fila za oblatne, dok ostali sastojci obogaćuju i mijenjaju okus.

Dok neki vole oblatne s čokoladom i orasima jer su bogate okusima, drugima su i dalje najbolje oblatne one najjednostavnije od šećera i mlijeka, budući da je to okus koji vežu uz oblatne i koji po njima najbolje odgovara ovom tipu kolača.

Fil za oblatne se razlikuje prema sastojcima, a koji će vama biti najbolji fil za oblatne ovisi o ukusu i onome što u tom trenutku želite. Možete namazati jednu oblatnu filom od šećera i mlijeka, a potom u drugu polovicu fila dodati čokoladu i/ili orahe i drugu oblatnu mazati s tim filom.

Recept poslala: K.

Oblatne
Oblatne
Oblatne
Oblatne
Oblatne su kod na uobičajeno kolač koji uz ostale radimo za blagdane.
Oblatne - jednostavni starinski recept
Oblatne - jednostavni starinski recept
Oblatne - jednostavni starinski recept
Oblatne - jednostavni starinski recept
Oblatne
Oblatne
Oblatne

Komentari

6 komentara na “Oblatne – jednostavni starinski recept”

  1. Nece kod mene da se zgusne mlijeko sa šećerom kad sam kuhala.

  2. kak da zgusnem mljeko i secer kuham sat vremena ono nista se ne sgusnjuje?

  3. Cula sam da se satima treba kuhat i ukukavat kad bude gusto mozes i kasiku brasna dodat ako nije skroz cvrsto da zgusne..

  4. Za sat vremena se ne moze zgusnuti ja kuvam odprilike 3-4 sata nekada i duze. Ubacujem i mlijecne cokolade i nutele. I bude za prste polizati.

  5. Nikako nece da mi se zgusne a 1 i po sam kuhala!!

  6. Ovisi od mlijeka, temperature na kojoj kuhajte ali treba preko 2 sata

Odgovori

*