Baklava – starinska baklava i brzi recept za baklavu

Baklava se može raditi na dva načina, jedan je brzi recept, a drugi je klasični starinski recept. Oba su jako ukusna, te mnogi kada jedu baklavu ne mogu primijetiti razliku. Za starinski recept je potrebno raditi tijesto za baklavu, ispod je recept za tijesto za baklavu, no, s obzirom da u novije vrijeme ima i puno dostupnih gotovih kora / listova / jufki od kojih se rade odlične baklave. Stoga nema potrebe da ako volite ili želite probati raditi ovaj kolač ograničavate se zato jer nemate vremena. Baklava se često radi za blagdane kada često nedostaje vremena, pa brzi recept može biti odlična opcija.

Baklava

Sastojci:

  • 1 kore (domaće kore po starinskom receptu, ispod je recept kako napraviti kore ili kupovne)
  • 30 dag oraha mljevenih
  • 30 dag oraha izrezanih
  • 1 korica od limuna
  • 2 vanilije
  • ulja za polijevanje

Za sirup

  • 500-700 grama šećera (s obzirom da se danas jede manje slatko, stavila sam raspon. No, na litru vode raspon može biti za slađu baklavu 1 kg šećera, za srednje slatku 700 grama, a za manje slatku 500 grama šećera)
  • 1 l vode
  • 1 limun

Priprema baklave:

Priprema nadjeva

Pomiješati sastojke za nadjev – orahe mljevene i rezane, vaniliju (ili vanilin šećer) i naribanu koricu limuna. Dobro izmiješati.

Slaganje baklave

Na nauljen pleh složiti dvije kore za baklavu, posuti tj. lagano pošpricati uljem, te preko staviti nadjev od oraha.

Dalje slagati jednu koru, posuti malo uljem, pa nadjev.

Na vrh ide kora. Posuti lagano uljem.

Izrezati baklavu na kocke ili rombove. Baklavu je bolje izrezati prije pečenja.

Pečenje baklave

Zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva. Staviti unutra baklavu, te smanjiti pećnicu na 200 stupnjeva.

Vrijeme pečenja 30 do 40 minuta. Kada dobije finu zlatno smeđu bou oblatna je gotova.

Priprema preljeva za baklavu

U lonac staviti vodu, šećer te na šnite izrezani limun. Pustiti da prokuha, promiješati. Na laganoj temperaturi kuhati oko 15 minuta.

Vruću baklavu, izvađenu iz pećnice preliti s preljevom i ostaviti da se preljev upije.

Domaća baklava po starinskom receptu – Starinska baklava s orasima

Domaća baklava po starinskom receptu se radi od domaćih kora, budući da su se i kore radile kod kuće, te se nisu kupovale.

Potrebni sastojci za tijesto za baklavu:

  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • malo soli

Priprema tijesta / kora za baklavu

Umijesiti tijesto od jednog jajeta, brašna i soli. Kada se dobije glatka smjesa ostavite je dvadesetak do trideset minuta da odstoji.

Nakon toga ponovno zamijesite tijesto i oblikujte više malih loptica. Pokrijte ih krpom i pustite da odstoji 15 minuta.

Svaku lopticu razvaljajte na tanko, što tanje možete te pustite da odstoji malo tako, a u međuvremenu razvaljajte i ostale loptice od tijesta. Ovisno o veličini pleha izrežite razvaljano tijesto na komade veličine pleha.

Sad imate domaće kore za pripremu baklave.

Ostatak postupka je isti da li koristili domaće tijesto za baklavu ili kupovno.

Slaganje baklave

Nauljite pleh ili namažite margarinom.

Kako ćete dalje pripremati baklavu ovisi i o tome koliko ste tanko razvili tijesto za baklavu:

  • Ako je ono dosta tanko (a bolje je da je tanje) tada na dnu složite tri kore, malo poprskati uljem potom stavite nadjev, pa onda dvije kore, poprskati uljem pa nadjev, pa dvije kore, poprskati uljem, pa nadjev. Na taj način redate dok vam ponestane kora i nadjeva.
  • Ako su vam kore tj. tijesto za baklavu ostali malo deblji te ih niste skroz tanko razvili, na dno pleha stavite dvije kore, poprskati uljem, preko staviti smjesu oraha, pa dalje redati jednu koru, ulje, smjesu oraha.

Na vrh ide kora tj. tijesto. Zadnje tijesto također poprskati uljem.

Izrezati baklavu na rombove. To je neki uobičajeni način rezanja, ali možete i na kocke) te staviti u pećnicu na 250 stupnjeva, kada stavimo unutra baklavu pećnicu smanjiti na 200 stupnjeva te peći 30 do 40 minuta.

Kada je baklava gotova izvaditi vani i vruću baklavu preliti sirupom.

Domaća brza baklava

Brza baklava je jednostavnija za pripremu jer se radi s gotovim kupovnim korama.

Sastojci:
1 tijesto za baklavu – kore

30 dag oraha mljevenih
30 dag oraha izrezanih
1 korica od limuna
2 vanilije
ulja za polijevanje

Za sirup
500-700 grama šećera
1 l vode
1 limun

Priprema:

Kod nas se mogu kupiti gotove juke za baklavu, a ako to nema u ponudi, možete se kupiti i juke za pitu, odnosno listovi za pitu. Šta god od toga da možete kupiti, jednako dobro će poslužiti. JA sam radila od svih varijanti i baklava uvijek bude odlična.

Pripremiti nadjev tako da se pomiješa mljevene i sjeckane orahe, vaniliju i naribanu koricu limuna, sve dobro izmiješati kako bi smjesa bila ujednačena.

U kockasti lim stavite malo ulja pa dvije kore, malo poprskati uljem po tijestu, zatim slijedi nadjev.

Posipati ravnomjerno orahe pa kore a svaku koru malo poprskati uljem, i tako dok se ne potroše sastojci, tijesto mora biti zadnje preko oraha i opet poprskati uljem, izrezati na kockice po želji staviti u zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva, smanjiti temperaturu na 200 i peći 30 do 40 minuta.

Vruću pečenu baklavu preliti vrućim prokuhanim sirupom.

Recept poslala: K.

Kako je drugima ispalo:

Baklava je kolač koji je može biti brzo gotov kada se radi s gotovim korama, te kada imate već mljevene orahe. To je odličan način da se i danas kada se nema puno vremena može uživati u ovom kolaču. Starinska baklava zahtjeva više vremena, budući da se pripremaju i kore za baklavu. No, nekada prije je dosta vremena se trošilo i na pripremu oraha, budući da su se orasi čuvali neoguljeni u kori, te tek kada se trebaju upotrijebiti su se gulili. U tom slučaju je dosta vremena odlazilo na pripremu oraha za baklavu, guljenje i mljevenje. Stoga kada netko kaže da je baklava kompliciran kolač nemojte se čuditi. Danas kada je puno toga već spremno mnoge kolače je puno lakše pripremati.


Komentari

Odgovori

*