Hurmašice s kokosom

Hurmašice su recept koji se može raditi na različite načine. Uz hurmašice od kokosa, uobičajene su klasične hurmašice (brašno i jaja) te hurmašice s orasima. za ove dvoje recept potražite ovdje: Domaće bosanske urmašice – Recepti

Sastojci za hurmašice s kokosom:

Sastojci za tijesto:
2 jaja
2 žlice vrhnja
2 male šalice ulja ili jedan margarin
pola praška za pecivo
100 grama kokosa
1 vanilija ili vanilin šećer
brašna po potrebi (pola kile do kila će trebati)

Sastojci za sirup:
500 grama šećera
500 ml vode
1 limun

Priprema hurmašica:

  • Omekšali margarin ili ulje staviti u zdjelu, te dodati jaja i šećer, mikserom dobro ujednačiti u glatku smjesu. Dodati vrhnje, kokos i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tijesto treba biti konzistentno i dovoljno čvrsto da se može oblikovati prstima.
  • Oblikovati kuglice, odnosno valjak, te ih pritisnuti na ribež kako bi dobile uzorak.
  • Složiti na pleh, te peći na 200 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju.

Priprema preljeva:

  • Dok ste stavili peći hurmašice, počnite s pripremom preljeva kako bi se preljev stigao malo i ohladiti.
  • U lonac staviti vodu, šećer i šnite limuna, kada prokuha kuhati još nekoliko minuta.
  • Ostaviti da hurmašice upiju tekućinu.

Prelijevanje hurmašica:

  • Izvaditi hurmašice iz pećnice te ih vruće preliti tekućinom (smjesom vode i šećera). Preljev od šećera i vode ne bi trebao biti vruć nego već prilično ohlađen. Može biti i hladan.
  • Ostaviti hurmašice da lagano upiju preljev.

Detaljno – priprema hurmašica

Margarin omekšati na sobnoj temperaturi. Brašno i prašak za pecivo pomiješati u odvojenoj posudi.

Staviti jaja i šećeru posudu za miješanje, dodati margarin pa dobro izraditi da bude pjenasto. Kada ste dobro izradili jaja, šećer i margarin, dodati vrhnje, kokos i brašno u koje smo pomiješali prašak za pecivo. Tijesto treba biti glatko.
Uzimati komadiće tijesta veličine oraha, napraviti kuglicu i oblikovati na ribež. Dakle prvo oblikujte kuglicu, zatim je malo izdužite. Potom blago pritisnite na ribež (onu sitnu stranu) kako bi se dobio uzorak a tijestu. Dok ste pritisnuli na ribež, prstom ostavite udubljenje na suprotnoj strani preko cijele dužine. To će se poslije prilikom pečenja kako tijesto raste popuniti.

Kako ih radite tako ih redajte na lim za pečenje. Ostavite malo prostora između kako se prilikom pečenja ne bi skroz slijepile jedne za drugu budući da će se prilikom pečenja one dodatno povećati. Ukoliko se slijepe, poslije ćete ih razdvojiti, ali ovako će imati ljepši oblik.

Poredane u lim za pečenje peći na 200 stupnjeva Celzijusa da poprime zlatnu boju.

U međuvremenu, tj. dok se hurmašice peku vodu, šećer i limun prokuhati. U dublji lonac stavite vodu, šećer i limun koji ste prethodno dobro oprali i narezali na šnite. Pojačajte temperaturu da smjesa prokuha. Kad prokuha ostavite da kuha nekoliko minuta.

Kad su hurmašice pečene izvaditi ih iz pećnice. Pečene vruće hurmašice preliti vrelom vodom. Budući da su u vodi i šnite limuna, njih ostavite u vodi, prelijte preko hurmašica te neka i one ostanu na hurmašicama, ili negdje raspoređene.

Kada ste preko hurašica prelili smjesu šećera i vode, ne treba ih više vraćati u pećnicu. Ostavite da stoji kako bi hurmašice upile tekućinu.

Njih možete odmah vruće odnosno tople poslužiti, u toj varijanti one će biti malo tvrđe, i manje slatke budući da još nisu skroz upile vodu te nisu u potpunosti preuzele slatkoću iz vode. Kako duže stoje tako će se situacija mijenjati, te će hurmašice posatajati slađe i mekše.

Hurmašice se mogu raditi u varijantama s kokosom ili bez. Verzija s kokosom ima malo drugačiji i puniji okus, te ih ja često pravim baš u ovoj verziji.

Količinu šećera za preljev možete i malo smanjiti, ali to ćete najlakše samostalno prilagoditi svome ukusu i koliko slatko volite. Ovakvi kolači su općenito slađi, stoga ako to ne želite smanjite količinu šećera. Ako želite tvrđe hurmašice onda ožete smanjiti i količinu i šećera i vode. Na taj način će one upiti manje tekućine te ostati čvršće.

Hurmašice su mek kolač no ne bi se trebale raspadati nego ostati cjelina. Ukoliko imate problema s tim, idući put smanjite količinu vode, te malo duže kuhajte vodu.

Ukoliko volite ovaj tip kolača, a ne preferirate kokos, one se mogu raditi i bez kokosa.

Za ljubitelje slatkoga ovo će biti zaista odličan izbor kolača. Kao i neki drugi kolači sličnog načina pravljenja, oni su slatki, te su prava poslastica za one koji vole slatko. Kokos daje posebnu aromu te u spoju šećera i kokosa dobije se zaista odličan kolač.

Recept poslala: K.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*