28. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Hladna plata

Moderna hladna predjela između ostalog mogu uključivati i plate s narescima, ali je poanta da se te plate slože na moderan način. Hladne plate s narescima različitih tipova su kod nas tradicija. Modernije verzije serviranja često su na drvenim daskama za rezanje koje su sada postale i za serviranje.
Recept - hladna plata
Ideja kako složiti modernu hladnu platu

Hladna plata

40 dag šunke
40 dag pršuta
40 dag zimske salame
30 dag polutvrdog sira
40 dag mladog sira
20 manjih krastavaca narezanih na listove

Na veliki tanjur za posluživanje poredajte sastojke narezane na tanke kriške. Plata je dovoljna za 6 osoba.

Hladne plate mogu biti u vrlo različitim omjerima i uključivati različite tipove proizvoda stoga je ovo samo jedna od osnova koju koristim.

Recept poslala: Mara, Zagreb

Hladne plate- ideje za moderno slaganje hladnih plata

Moderna hladna predjela između ostalog mogu uključivati i plate s narescima, ali je poanta da se te plate slože na moderan način. Hladne plate s narescima različitih tipova su kod nas tradicija. Iako se mogu posluživati na različite načine te se povremeno mijenjaju stilovi i način prezentiranja, kao i namirnice koje se uključuju u hladnu platu.
Modernije verzije serviranja često su na drvenim daskama za rezanje koje su sada postale i za serviranje. No, ponekad koristim i klasične tanjure za serviranje.

Dok su ranije dobro složene plate uglavnom imale neku čvrstu strukturu i bile su pravilno složene i oblikovane, danas se sve više traži sloboda slaganja, oblikovanja i kombiniranja na platama.

Koliko je bitno što se stavi na platu i, ponekad je jednako bitno i kako izgleda. Na platu se može staviti uz klasično nareske i sir, voće, sušeno voće, povrće, orašasti plodovi… Različite boje voća i povrća dodatno popravljaju dojam na platama.

Ono što ja volim je staviti više različitih vrsta i narezaka i sira, ali i povrća.

  • Kombiniranje nekoliko različitih vrsta narezaka je dobra ideja jer na taj način plata postaje šarenija, a istovremeno gosti mogu birati što žele jesti ili kombinirati nareske. Slagati ih možete zarolane, u listovima ili presavijene. Ideje za nareske koje ožete koristiti na platama: čajna kobasica, zimska salama, kulen, kulenova seka, pršut, buđola, kuhana šunka, mortadela..
  • Sira bi bilo isto najbolje staviti nekoliko vrsta. I dok se nekad preferiralo da sve izgleda slično, danas je u trendu raznolikost. Ja na platama volim kombinirati različito narezane sireve, različitih debljina šnita, ali i kombinirat s kockama na koje je često narezan parmezan. Čini mi se da što više vrsta sira imam na plati da to plata dobije više pohvala. Srećom i ponuda sireva sa začinima, sa orašastim plodovima i slično je sve veća. Ideje za vrste sira na plati: mozzarela, ementaler tvrdi sir, gouda, kravlji tvrdi sir, trapist, livanjski sir, istarski sir, parmezan, paški tvrdi sir, dimenji sir, škripavac, sirevi sa začinima…
  • Od povrća kombiniram male rajčice, kisele krastavce, masline… No, ponekad uključim i matovilac, i slične salate. Mogu se staviti direktno između narezaka ili u dodatnoj zdjelici.
  • Voće je zanimljiv dodatak platama a najčešće uključuje brusnice, borovnice, sušene grožđice..
  • Orašasti plodovi – dodam ih na platu ovisno koje orašaste plodove u tom trenutku imam dostupne
  • Kombiniranje različitih zdjela u koje stavim dodatne namirnice ovisi o tome što u kojem trenutku preferiram, što sam kupila za platu ili kakve su preferencije gostiju koje očekujem.
  • Krekeri ili različite varijante na tu temu također su vrlo česte na mojim platama kao i grisini varijante.

Meni je ovakav tip slaganja plata drag jer ukoliko se stavi više boja i tipova proizvoda, manje je bitno koliko netko ima znanja i umijeća u slaganju plate. One će u svakom slučaju izgledati prilično efektno.

Nemam neko strogo pravilo što stavljam na platu, nego kada mi zatreba kombiniram od onoga što ima u frižideru, ili ako imam vremena odem u kupovinu i izaberem od onoga što je trenutno zanimljivo u ponudi. Ako mi se žuri, tada je izbor na zapakiranim narescima koji su već narezani i spremni za slaganje, što skraćuje vrijeme i idealno je za brzu pripremu i za nenajavljene goste.

Uglavnom neka ideja i kada vadim iz frižidera ili kada idem namjenski u kupovinu za slaganje plate jer imam u planu neke goste, osnova je da izvadim iz frižidera odnosno kupim

  • nareske
  • sireve
  • krekere
  • rajčice / masline
  • sušeno voće i orašaste plodove

Tih 5 kategorija nekako imam u glavi i kombiniram, odnosno prilagođavam gostima, za svaku od njih biram nekoliko vrsta.

Hladna plata