29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Purica s mlincima

Puricu treba dobro očisti, oprati, obrisati, može se nabosti i slaninom, posoliti i neko vrijeme ostaviti da navlači sol.

Purica s mlincima

Purica s mlincima

Sastojci:

purica
svinjska mast
sol
juha ili voda za podlijevanje
začinsko povrće po ukusu
slanine po želji

Mlinci:
1 kg brašna
1 jaje
mlaka voda
sol

Priprema:

Puricu treba dobro očisti, oprati, obrisati, može se nabosti i slaninom, posoliti i neko vrijeme ostaviti da navlači sol. U unutrašnjost purice dodajte začinsko povrće, a zatim vežite konopcem za kuhanje. Ovako pripremljenu puricu naglo porumenite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte vodom i pecite u pećnici na temperaturi 220°C dok meso ne omekša. Za vrijeme pečenja često podlijevajte vlastitim sokom. Pečenu puricu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Sok koji se iscijedio iz purice malo podlijte, prokuhajte, procijedite i stavite na toplom do upotrebe. Da bi purica bila ukusna i sočna, treba je zalijevati sokom koji je pustila za vrijeme pečenja, ili juhom. Oko mesa mora biti dosta tekućine da ne zagori.

Mlinci:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto kao za rezance. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dag i razvaljajte kao za savijaču. Razvaljeno tijesto pecite na srednje ugrijanoj ravnoj lijevanoj ploči od željeza (ili tavi od lijevanog željeza)  s jedne i sa druge strane, dok svijetlo ne porumeni i dok se ne osuši. Ovako osušene i ispečene mlince izdrobite, stavite u posudu, zalijte kipućom slanom vodom, pokrijte poklopcem i pustite kratko vrijeme, oko 2 minute, da se moče.

Namočene mlince ocijedite i još vruće dobro zamastite sokom od pečenja. Meso stavite na sok od pečenja i vruće uslužite kao glavno jelo.

Purica s mlincima

Purica s mlincima