29. ožujka 2024.

Recepti

COVERmagazin.com – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje.

Kuhinjski noževi – vrste i za što se koriste

Dobar set noževa, bez obzira da li kupljen u kompletu ili svaki odvojeno je ključan u kuhinji. Oni olakšavaju pripremu hrane, a ako su kvalitetni trajat će godinama.

Kuhinjski noževi – vrste i za što se koriste

Dobar set noževa, bez obzira da li kupljen u kompletu ili svaki odvojeno je ključan u kuhinji. Oni olakšavaju pripremu hrane, a ako su kvalitetni trajat će godinama.

Kuhinjski noževi dolaze u različitim oblicima i veličinama. Svaki oblik je prikladan za određeni posao, a s obzirom na široku ponudu lako ćete pronaći onaj koji vama odgovara.

Održavanje

Noževe možete prati u perilici za posuđe, izvadite ih nakon pranja kako bi se brže osušili i kako biste spriječili koroziju. Ako ih perete ručno, vjerojatno će ostati duže oštri. Kako biste zaštitili oštricu i kako bi trajala duže, koristite ih na drvenim ili akrilnim površinama.

Osnovne vrste noževa

Iako mnogi imaju svoje navike, i koriste nož koji njima odgovara, ovo su osnovna pravila izbora i korištenja noževa:

Nož za ljuštenje

Mali nož za pripremu malog povrća i voća. Oštrica je duga 7-10 cm s istaknutim oštrim krajem.

Mali korisni nož

Ovo je nož opće namjene a nazubljenim rubom i oštricom dugom oko 13 cm. Koristi se za rezanje mesa, voća i povrća, te za kruh i peciva.

Nož za kruh

Noževi za kruh su s nazubljenim rubom, a ponekad i kombinacija nazubljene i ravne oštrice. Ovakva oštrica omogućuje da se i kora kruha reže bez raspadanja. Ovakav nož možete iskoristiti i za rezanje rajčica.

Nož za meso

Nož za rezanje mesa ima 20-26 cm fleksibilne oštrice koji omogućava lakše odvajanje mesa od kosti. Oštrica može biti nazubljena ili glatka.

Mali nož za meso

Dizajniran je za uklanjanje kosti iz sirovog mesa i peradi. Ovaj nož ima usku, krutu oštricu koja se smanjuje prema vrhu u krivudavoj liniji što olakšava posao.

Mesarski nož

Mesarski nož je jak, debeo, čvrst, i zakrivljen prema vrhu. Koristi se za rezanje velikih komada, rezanje kosti i slično.

Nož za rajčice

Nož za sir

Noževi za filetiranje

Općenito, koje namirnice rezati s kojim nožem:

–    Valovita nazubljena oštrica se koristi za rezanje mekih proizvoda s tvrdom korom poput kruha, kobasica, rajčica…


–   Oštrog vrha – preporučuju se za rezanje sirovog mesa, rezanje lososa i sjeckanje povrća. S njim se mogu dobiti čisti i precizni rezovi.


–   Noževi s udubinama prije oštrice – Kanali omogućavaju skupljanje masnoća i sokova iz namirnica koje su režu.