Kolač s višnjama i sirom – cheesecake s višnjama

Kolač s višnjama i sirom – cheesecake s višnjama

Ovaj kolač je između kolača i torte, ovisno o veličini i obliku kalupa on može izgledati kao torta. Izgledom podsjeća na cheesecake samo što je s višnjama, a i bijela čokolada u kremi mu daje posebna okus. Često ga zovu i cheesecake s višnjama.

Sastojci
300 g mljevenog keksa
150 g maslaca
soka od naranče ili limuna po potrebi (oko pola šalice, može i više)

300 g slatkog vrhnja
500 g krem sira ili milerama
200 g bijele čokolade za kuhanje
1 vrećica želatine

300 g višanja
2-3 žlice g šećera (ako su svježe višnje, a ako su iz kompota vjerjatno ne treba jer su već slatke)
1 puding od vanilije

Priprema
Otopite  maslac pa ga smješajte s mljevenim keksima, izmješajte dobro i dodajite sok od naranče dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Uzmite kalup promjera 26-28 cm i u njega stavite smjesu te ostavite u frižideru da se hladi.

Slatko vrhnje dobro umutite, pa u to dodajte krem sir. Dobro izmiješajte mikserom.

Otopite bijelu čokoladu te je otopljenu dodajte u smjesu slatkog vrhnja i krem sira. Na kraju u to dodajte  želatinu koju ste pripremili prema uputama. Kada je krema gotova stavite je u kalup preko smjese od keksa (tijesta) i ostavite u frižideru da se hladi.

Kuhajte višnje sa šećerom i oko 4 dcl vode 5 minuta, nakon toga u smjesu lagano dodajte puding od vanilije (možete direktno u smjesu dodavati prah ili ga prethodno umutiti s nekoliko žlica vode, ovisno o tome kako inače radite puding). Kuhajte, uz neprestano miješanje, smjesu još 3-4 minute, dok se puding ne zgusne.
Nakon toga skinite s vatre i malo ohladite povremenim miješanjem.

Srednje toplu smjesu dodajte preko kreme od sira.

Cheesecake s višnjama

Ovaj kolač je određena varijanta cheesecakea, slaže se na sličnom principu, no ipak se dosta razlikuje od njega. Ovo je jedan od kolača za kojeg moram reći da ga skoro nitko nije probao a da nije bio oduševljen. Naravno, osim onih koji ne vole kolače sa sirom ili ne vole višnje. Iako mi se desilo da i oni koji inače ne vole kolače sa sirom pohvale i vole ova kolač.

Cheesecake s višnjama kao naziv ovog kolača ima logike budući da se podloga za kolač radi na sličan način, od keksa i maslaca, u glavnoj kremi koja obuhvaća glavni dio kolača ide i svježi sir. No, kako u kremu ide i bijela čokolada, ovaj dio ipak ima nešto slađi i drugačiji okus od klasične kreme cheesecake kreme. Preljev preko kreme se kod ovog kolača ipak značajno razlikuje od klasičnog cheesecakea te mu daje posebnost. Višnje se u ovom kolaču odlično slažu sa kremom od sira i bijele čokolade te je ovo kolač koji u tom poju krije čaroliju svoga okusa.

Istovremeno je sladak i kiselkast, osvježavajući i sladak. Topi se u ustima. Za razliku od klasičnog cheesecake okus je promijenjen budući da su u sastojcima dodatno bijela čokolada, puding od vanilije i višnje.

Ono na što treba paziti kod pripreme ovog kolača je da s kupit dobra bijela čokoladakoja je namijenjena kuhanju, te da se može lijepo otopiti. Obična bijela čokolada kod topljenja može postati grudasta, te će to poslije utjecati i na kremu. Krema neće biti loša okusom, ali će izgledati kao da nije najbolje uspjela te će se u njoj primjećivati grudice.

Želatina se može koristiti mljevena, kao i u listićima ili instant želatina, te ovisno koju koristite pratite upute na njoj i na taj način je dodajte u kremu.

Uzmite dovoljno vremena za pripremu ovog kolača, budući da se on radi u fazama, od mljevenja keksa i pripreme podlogo, krema se treba umutiti te pripremiti i dodati želatina, a i priprema želatine (ovisno o izboru želatine koju koristite) ima svoj način pripreme i potrebno je nekoliko minuta da bude gotova.

Također, priprema preljeva, odnosno pudinga s višnjama zahtjeva koncentraciju, kao i vrijeme hlađenja prije nego što se može staviti preko kreme.

Priprema ovog kolača nije toliko komplicirana koliko zahtjeva pažnju, odnosno ne možete istovremeno raditi i nešto drugo, nema vremena kada se biskvit peče… Njegova priprema ne traje dugo, ali dok se cheesecake s višnjama priprema, potrebno je se pozabaviti potpuno s njim.

Također, ono što je bitno kod ovog kolača je da se krema stvrdne i poprimi pravu konzistenciju s vremenom, odnosno da želatini treba vremena svoje odradi. Stoga je ovaj kolač potrebno napraviti unaprijed te odvojiti bar pola dana da se kolač potpuno stabilizira. Optimalno bi bilo napraviti ga navečer za sutradan.

Recept poslala: M.